utorak, 12 decembar 2023 17:08

Protest ispred Višeg suda u Podgorici zbog odluke u slučaju Zimrite Nerde

Written by

Podgorica, (MINA) – Centar za ženska prava (CŽP) revoltiran je presudom Višeg suda u slučaju Zimrite Nerde, rekla je izvršna direktorica CŽP Maja Raičević i poručila da neće stati dok, kako je kazala, truli sistem ne bude reformisan i država ne preuzme odgovornost za zaštitu svih žrtava.

Viši sud osudio je Dalibora Nikolića (33) na 12 godina zatvora jer je sredinom januara prošle godine osam sati tukao trudnu suprugu Zimritu Nerdu – koja je preminula od posljedica povreda.

Raičević je, na konferenciji za novinare, ispred Višeg suda u Podgorici, rekla da im je dosta javašluka institucija u nasilju nad ženama.

„Dosta nam je potpunog izostanka zaštite žrtava. Revoltirani smo odlukom Višeg suda”, rekla je Raičević.

Ona je kazala da je sud zauzeo stav da što duže neko nekog muči i zlostavlja, to mu je lakše da dokaže nehat.

Raičević je navela da je žrtva imala toliko povreda da su morale biti opisane na četiri strane u obdukcionom nalazu, i da je imala 24 stare povrede od ranijeg zlostavljanja.

„Da je tokom posljednjeg događaja, dok je bila u drugom mjesecu trudnoće, zadobila pet teških tjelesnih povreda, 11 lakih, i da joj je zadnji udarac zadao, prema riječima vještaka, silinom neviđenog intenziteta. I iako je vidio da ne može da stoji, da je nemoćna, nasilnik je nastavio”, rekla je Raičević.

Ona je pitala sud koliko dugo neko treba da zlostavlja, koliko surovo i snažno da udara, da bi sud prepoznao namjeru i presudio za teško ubistvo.

Raičević je pohvalila rad Višeg državnog tužilaštva, koje je, kako je dodala, dobro prikupilo dokaze i obrazložilo kvalifikaciju.

Ona je rekla da izražava oštar protest što se taj rad nije adekvatno odrazio i na sudsku odluku.

Raičević je rekla da je dobra vijest što je Skupština usvojila novi Krivični zakonik u kojem je kazna za ubistvo u slučajevima porodičnog nasilja od pet do 15 godina.

„Nastavljamo da se borimo, nastavićemo sa protestima dok god se pravosuđe ne dovede u red i dok ne počne da štiti žrtve onako kako to zakon i međunarodni standardni nalažu”, poručila je Raičević.

Ona je kazala da presuda ima veliki značaj za sve žene koje trenutno trpe nasilje.

„Očekivali smo da će sud da pošalje odvraćujuću poruku nasilnicima a ne da ih na ovaj način ohrabruje”, rekla je Raičević.

Ona je poručila da će organizovati masovne proteste ukoliko Vlada ne razmotri zahtjeve koje su im uputili.

„I da nećemo stati dok ovaj truli sistem ne bude reformisan i dok država ne prihvati odgovornost za sve žrtve”, rekla je Raičević.

Advokatica porodice Jovana Pavlović smatra da je odluka Višeg suda nezakonita.

„U prilog činjenici da ovdje ne postoji nehat već eventualni umišljaj, što je zastupalo i tužilaštvo, govori činjenica da je sam okrivljeni odgovarajući na pitanje, rekao da joj je nakon dugotrajnog maltretiranja i premlaćivanja, zadao posljednji udarac”, rekla je Pavlović.

Ona je istakla da okrivljeni nije tu stao, već da on skoro sedam sati zadržavao Zimritu u kući.

„Nije je odveo kod doktora na ukazivanje pomoći, vještak je jasno naveo da je na taj način direktno okrivljeni uticao da kod nje mora da nastupi smrt. Svemu ovome je prisustvovalo i troje maloljetne djece”, kazala je Pavlović.

Ona je rekla da ima informaciju da će Tužilaštvo izjaviti žalbu na presudu.

„Iskreno se nadam da će Apelacioni sud da sa više pažnje cijeni postojanje eventualnog umišljaja”, rekla je Pavlović.

Ona je rekla da gotovo deset godina zastupa korisnice CŽP i proklamuje to da moraju da budu strože kazne.

„Upravo u ovom slučaju mi smo očekivali kaznu dugotrajnog zatvora i da okrivljeni bude kažnjen za pravnu kvalifikaciju teško ubistvo kako je to i državna tužiteljka Ana Radović zastupala”, rekla je Pavlović.

Izvršna direktorica nevladine organizacije Centar za romske inicijative Fana Delija ocijenila je da presuda šalje poruku da su životi te populacije manje vrijedni.

„Ne zaboravimo da je Zimrita prilikom ubistva zaboravljena od javnosti i pet dana nakon njene smrti javnost je bila obaviještena”, kazala je Delija.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić rekla je da ne smije biti prihvatljivo da je život jedne žene toliko vrijedan, da kada jedna umre, a pritom je osam sati vršeno nasilje nad njom, onaj koji je to uradio dobije 12 godina zatvora.

„Ovo bi se vjerovatno desilo, pored Romkinja, čiji je život manje vrijedan, i ženi sa invaliditetom”, rekla je Vujačić.

Ona je upitala kako Viši sud nije mogao da utvrdi da se desilo nasilje sa umišljajem, ali je bio siguran da se nije desilo sa umišljajem. Dodala je da je važno pričati i o ličnoj ogdovornosti, međutim, u situaciji kada se Viši sud oglasi saopštenjem za javnost i obrazloži odluku onih koji postupaju, onda je odgovornost cijele institucije. „Instititucionalna saglasnost i ćutanje na nasilje nad ženama je nešto što apsolutno neprihvatljivo, a produžava se u kontinuitetu i ne ohrabruje nijednu ženu potencijalnu ili sadašnju žrtvu nasilja da im vjeruje, jer im malo ko na ovakav način može vjerovati”, kazala je Vujačić.

Psihološkinja u Sigurnoj ženskoj kući Verica Mirović je rekla da je presuda šokantna.

„Vraća nas vijek unazad, i našu borbu za pravedniji sistem i ljudska prava”, rekla je Mirović.

Ona je navela da institucije uvijek zakažu i da se javljaju nakon tragičnih situacija.

„Moramo uložiti veliki napor da se ovakve stvari ne ponavljaju, da zločinci dobijaju adekvatne kazne”, kazala je Mirović.

Foto: Agencija Mina

Izvor: Agencija Min@

Pročitano 203 put(a)

Back to top