četvrtak, 06 jun 2024 08:23

Udruženje paraplegičara Cetinje slavi 20 godina postojanja

Written by

Udruženje paraplegičara Cetinje danas slavi 20 godina postojanja. Tim povodom iz ove organizacije sumirali su rezultate rada, ističući da su pomjerili granice u borbi za prava osoba s invaliditetom.

Navode da su posebno ponosni na rezultate u oblasti zapošljavanja.

Zaposlili smo šest osoba sa invaliditetom koje sada veoma uspješno nastavljaju svoj rad kroz NVO Aktivni Centar. Oni su svojim primjerom, zalaganjem i posvećenošću pokazali da je ovaj model potpuno održiv, kazali su iz Udruženja.

Podsjećaju da su osnovali stonoteniski klub OSI Orlov Krš koji je za kratko vrijeme postigao sjajne rezultate.

Osim medalja i nagrada sa takmičenja, takmičari ovog kluba pokazali su na najbolji način kako se promoviše inkluzivno društvo. Našim turnirima jednako se raduju i osobe s invaliditetom i osobe bez invaliditeta, istakli su.

Iz Udruženja paraplegičara Cetinje posebno su ponosni na dokumentarni film Mi nijesmo odustale, nemoj ni ti.

U filmu smo na originalan način promovisali pravo žena s invaliditetom u svim oblastima života. Pokazali smo na koji način se treba boriti protiv tabua i predrasuda, kazali su.

Navode da je tokom dvodecenijskog rada Udruženje zagovaralo samostalnost u donošenju odluka, pravo na samostalan izbor, afirmišući model ljudskih prava.

Posebno smo ponosni na činjenicu što je Udruženje paraplegičara Cetinje pokazalo da osobe sa invaliditetom i te kako mogu uspješno da kreiraju događaje u svim oblastima života u Prijestonici Cetinje, saopštili su.

Poručuju da će Udruženje paraplegičara Cetinje uvijek biti oslonac osobama sa invaliditetom u ostvarivanju svojih prava, te da će se boriti za njihov jednak status u društvu.

 

Izvor: RTV Cetinje

Pripremila: Dajana Vuković

Pročitano 195 put(a)

Back to top