sreda, 03 jul 2024 06:22

Oko 10.000 Palestinaca postali osobe s invaliditetom u izraelskim napadima

Written by

Životi osoba s invaliditetom ugroženi su zbog akutne nestašice vode, hrane, energije, lijekova, medicinskih i rehabilitacijskih usluga.

Sektor mreža za rehabilitaciju, palestinska nevladina organizacija, upozorio je na strahovite posljedice aktuelne i eskalirajuće izraelske agresije na Gazu.

Grupa je saopštila da je oko 10.000 osoba dobilo različite vrste invalidnosti zbog napada.

Prema saopštenju objavljenom u subotu, stotine osoba s invaliditetom je ubijeno, a hiljade su ranjene kao rezultat izraelskih napada. Kriza je natjerala desetke hiljada osoba s invaliditetom da pobjegnu, izlažući ih teškim uslovima raseljenja i teškoj psihičkoj traumi, otkrila je grupa.

 

Ugroženi životi

 

U saopštenju se naglašava da su izraelske akcije, uključujući uništavanje infrastrukture, glavnih puteva i rehabilitacionih centara, ozbiljno ograničile kretanje i pristup uslugama za osobe s invaliditetom. To je značajno umanjilo njihovu sposobnost da se mobilišu, sigurno evakuišu, i rezultiralo je gubitkom ključnih pomoćnih uređaja, napuštenih pred bombardovanjem.

Nadalje, životi osoba s invaliditetom ugroženi su zbog akutne nestašice vode, hrane, energije, lijekova, medicinskih i rehabilitacijskih usluga. Raseljene osobe s invaliditetom suočavaju se s ogromnim poteškoćama u prenaseljenim i loše opremljenim skloništima koja nemaju osnovne pogodnosti, što pogoršava njihovu borbu za pristup humanitarnoj pomoći, sanitarnim objektima i drugim osnovnim potrepštinama.

Grupa je naglasila da neuspjeh u smještaju u skloništa prilagođenih osobama s invaliditetom, skupa s prenatrpanošću, predstavlja dodatni izazov u pristupu ionako oskudnim uslugama. Osobe s invaliditetom posebno su osjetljive na pothranjenost i hronične bolesti, što značajno povećava njihov rizik od smrtnosti, prenosi palestinska zvanična novinska agencija WAFA.

 

Izvor: Fokus

Pripremila: Dajana Vuković

Pročitano 115 put(a)

Back to top