subota, 15 april 2017 12:30

Regionalnoj konferenciji "Odnos politike i prakse u primjeni Inkluzivnog obrazovanja u zemljama regiona"

Autor:

Danas smo preko CRNVO liste mogli pročitati informaciju o: Regionalnoj konferenciji “Odnos politike i prakse u primjeni Inkluzivnog obrazovanja u zemljama regiona“ koju je organizovalo Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju „Staze“ i NVU “Djeca Crne Gore” iz Podgorice, a koja je održana u Budvi od 27-29. marta 2014. godine.


Konferencija je realizovana u sklopu projekta “Podrška inkluzivnom obrazovanju djece sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori”, koji je finansijski podržala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete Crne Gore. Kancelarija UNICEF-a u Crnoj Gori i Ministarstvo finansija su takođe pružili podršku organizaciji ove konferencije.

Dalje se u saopštenju navodi kako je, Ministar prosvjete Crne Gore, Slavoljub Stijepović otvorio je konferenciju i u pozdravnom govoru istakao značaj projekta za dalji razvoju inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori. Naglasio je da će Ministarstvo prosvjete i dalje podržavati aktivnosti koje  iniciraju roditeljska udruženja i na taj način jačati partnerstvo sa organizacijama civilnog društva.

Istaknuto je da je konferencija doprinijela povećanju informisanosti profesionalne zajednice i opšte  javnosti o kreiranju i primjeni obrazovnih politika u odnosu na djecu sa "smetnjama u razvoju", i kroz zaključke, definisanju prioreteta i pravaca daljeg razvoja.

Učesnici konferencije bili su predstavnici ministarstava prosvjete, obrazovno-vaspitnih ustanova, nevladinih i međunarodnih organizacija, i lokalnih samouprava iz 6 zemalja regiona (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo*, BJR Makedonija, Srbija i Crna Gora).

Projekat je kroz sve aktivnosti podržao razvoj inkluzivnog obrazovanja djece s invaliditetom u Crnoj Gori i proizveo konkretne rezultate koji će unaprijediti primjenu inkluzivnog modela i poboljšati kvalitet obrazovnog procesa za ovu ciljnu grupu. Predložena akcija se temeljila na garantovanim pravima iz domaćeg zakonodavstva, kao i preporukama mnogih međunarodnih dokumenata koje je Crna Gora potpisala i ratifikovala, zaključuju u "Stazama".

Bilo bi nam jako drago da imamo informaciju ko je od samih osoba s invaliditetom prisustvovao ovoj konferencijiji i zbog čega nijesu bile pozvane organizacije koje se upravo bave obrazovanjem osoba s invaliditetom. Nije valjda da kritika na račun inkluzivnog obrazovanja nije poželjna, niti dobrodošla?!


Pripremila: Marina Vujačić

Pročitano 2354 put(a)

Back to top