Željko

Željko

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) dodijelila je sertifikate učenicima Gimnazije Kotor koji su uspješno završili Kurs znakovnog jezika, a koji je, kako je saopšteno, kroz interakciju mladih s oštećenjem sluha i/ili govora sa vršnjacima bez oštećenja, doprinio socijalnoj inkluziji, razvoju empatije i poštovanju različitosti.

Kurs je pohađalo sedam učenika/ca Gimnazije Kotor: Anastasija Radović, Đuro Perović, Maja Pajković, Marija Mišković, Nikolina Vukmirović, Tea Ćirović i Vigor Vuleković i 13 učenika/ca Javne ustanove (JU) Resurni centar za sluh i govor Dr Peruta Ivanović, čime se omogućila njihova međusobna interakcija i druženje.

Kurs je obrađivao oblasti, među kojima su: jednoručna i dvoručna azbuka, pozdravi u toku dana, konvencionalni izrazi, osobine ličnosti, stanja i potrebe, porodica i zdravlje, javne ustanove i službe, obrazovanje i vaspitanje, obrazovanje i zapošljavanje, kulturu i zabavu, saobraćaj i turizam, kontinente i države, životinje i biljke je sprovodila sudska tumačica za znakovni jezik i nastavnica razredne nastave Olivera Gluščević, prema akreditovanom Programu obuke Resursnog centra, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su učesnici Kursa, takođe, kreirali sadržaje za Medijsku kampanju podizanja svijesti, koju je I MI Boke sprovela u cilju promovisanja prava i potencijala mladih s oštećenjem sluha i/ili govora.

Iz I MI Boke su kazali da su svi časovi Kursa snimani i postavljeni na YouTube kanalu I MI Boke, čime su omogućili širokoj javnosti pristup učenju znakovnog jezika.

Nadamo se da će ovaj projekat dugoročno smanjiti jezičke barijere između populacije koja koristi znakovni jezik i one koja se služi verbalnom komunikacijom. Više informacija i snimke časova možete pronaći na YouTube listi Kurs znakovnog jezika

Iz I MI Boke su podsjetili, da su pored Kursa znakovnog jezika, sproveli dvije radionice sa učenicima s oštećenjem sluha i/ili govora JU Resurnog centra za sluh i govor Dr Peruta Ivanović, čiji je cilj bio motivisati mlade s oštećenjem sluha i/ili govora da se aktivnije uključe u rad I MI Boke i borbu za prava osoba sa invaliditetom.

Ove radionice su se bavile modelima pristupa invaliditetu i njihovim uticajem na ostvarivanje prava osoba s invaliditetom (OSI), pristupačnosti informacija i komunikacijama, te individualnoj i grupnoj SWOT analizi, kao i prijedlozima za buduće aktivnosti i projekte I MI Boke, navodi se u saopštenju.

Aktivnosti su dio projekta Pronađimo zajednički jezik, kojeg sprovodi I MI Boke, a koji je finansirala Evropska omladinska fondacija Savjeta Evrope.

 

Izvor: CDM

Pripremila: Dajana Vuković

Zadovoljstvo nam je da vas obavijestimo da će strijelac Milan Đinović predstavljati Crnu Goru na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Đinović je dobio specijalnu pozivnicu Bipartitne komisije Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, na osnovu prijave Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

Takmičiće se u disciplini vazdušna puška, u kategoriji SH1 - R3. Crna Gora će se po prvi put na Igrama pojaviti u parastreljaštvu.

Obradovala me je vijest da ću biti učesnik Paraolimpijskih igara. Ostvaren je jedan od mojih najvećih sportskih snova. Svakako to je i nagrada za sav trud i veliko odricanje proteklih godina. Potrudiću se da opravdam odluku komisije i ostvarim dobar rezultat, rekao je Đinović.

Đinovića je nedavno na Evropskom prvenstvu u Granadi samo 0,1 krug dijelio od plasmana na Paraolimpijske igre u Parizu.

Prošle godine četiri puta potvrdio je minimalnu kvalifikacionu normu za Paraolimpijske igre u Parizu.

Nastup u Parizu ranije su obezbiejdili stonoteniseri Filip Radović i Luka Bakić i atletičarka Maja Rajković.

 

Izvor: Paraolimpijski komitet Crne Gore

Crnogorski paraolimpijac Filip Radović sa 1.680 bodova zauzima drugo mjesto na julskoj seniorskoj rang listi Svjetske parastoni tenis federacije, objavljeno je na zvaničnom sajtu te asocijacije.

Radović će kao drugi nosilac nastupiti na Igrama u Parizu, u kategoriji S10.

Plasman je, u odnosu na prethodnu listu, zadržao i Luka Bakić, koji zauzima sedmo mjesto sa 1.561 bodom.

Na čelu je i i dalje zvanični olimpijski, svjetski i evropski šampion, Poljak Patrik Čajnovski sa 1.765 bodova.

Francuz Mateo Bohas (1.611) je na trećem mjestu, četvrti je Poljak Igor Mištal (1.588), peto mjesto zauzima Austrjanac Kristijan Gardoš (1.571), a šesto Španac Hoze Manuel Ruiz Rejes (1.570).

U Parizu će nastupiti deset prvoplasiranih sa svjetske rang liste, a to su još Kinez Lian Hao, Japanac Mahiro Funajama i Čileanac Manuel Ečavegurin, koji je dobio pozivnicu tripartitne komisije.

Među 14 učesnika paraolimpijskog turnira u Parizu, u kategoriji S10, su i prvaci Afrike i Amerike, Nigerijac Alabi Alufemi i Brazilac Klaudio Masad, pobjednik vinera Ivan Karpov i Tajlanđanin Banpot Silapakomg, koji je mjesto zaslužio na osnovu kriterijuma dubla i miks dubla.

 

Izvor: Paraolimpijski komitet Crne Gore

Nastavlja se usluga pristupačnog prevoza od vrata do vrata, namijenjena za osobe s invaliditeom koje žive, rade i studiraju na teritoriji Glavnog grada Podgorice.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) je potpisalo Ugovor o saradnji sa Sekreterijatom za socijalno staranje Glavnog grada o nastavku pružanja usluge pristupačnog prevoza od vrata do vrata. Za ovu uslugu, Sekretarijat za socijalno starenje je obezbijedio finansijsku podršku, kako bi se nastavilo sa pružanjem usluge, u trajanju od godinu dana, odnosno do juna 2025.

Naime, ovu uslugu neposredno pruža D.O.O Siti taksi (City taxi) na osnovu Ugovora o saradnji o obezbjeđivanju usluge prevoza od vrata do vrata za osobe s invaliditetom na teritoriji Glavnog grada Podgorice.

Uslugom pristupačnog prevoza od vrata do vrata, želi se obezbijediti bolji kvalitet života osoba s invaliditetom, i prije svega, doprinijeti njihovoj većoj samostalnosti i učešće u zajednici.

Usluga se pruža u kontinuitetu, bez naknade za korisnike/ce, posredstvom dva vozila, radnim danima u periodu od 7.00h do 22.00h. Ovu uslugu trenutno koristi  149 osoba s invaliditetom.

Ovim putem pozivamo sve osobe s invaliditetom u Podgorici, koje nisu  trenutno korisnici/ce usluge, da nam se jave, kako bi popunile Upitnik i ispunile preduslov za korišćenje usluge pristupačnog prevoza.

Podsjećamo, servis pristupačnog prevoza od vrata do vrata za osobe s invaliditetom u Glavnom gradu Podgorici uspostavljen je kroz projekat Pristupačnim prevozom do promjena (Accessible drive (for) the change)! koji je finansiran uz podršku Evropske unije, kroz projekat  IPA II – Višegodišnji program akcije za Crnu Goru za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku (Multi-annual Action Programme for Montenegro on Employment, Education and Social Policies), odnosno – grant u okviru poziva Podrška pružanju usluga socijalne i dječje zaštite (Support to Provision of Social and Child Protection Services) u čijoj je realizaciji Glavni grad Podgorica bio jedan od partnera. Nakon završetka projekta, Glavni grad je nastavio redovno finansiranje ove usluge.

utorak, 09 jul 2024 06:52

OBILJEŽENO PET GODINA RADA I MI BOKE

Nevladina organizacija Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) juče je organizovala proslavu povodom obilježavanja pet godina rada, u hotelu Ridžent (Regent) Porto Montenegro u Tivtu.

Prisutne je pozdravila izvršna direktorica I MI Boke,% Miroslava Mima Ivanović.

Raditi za osobe sa invaliditetom (OSI), naročito u organizaciji koja u timu ima osoba sa invaliditetom, znači uložiti najmanje 20 posto više truda, snage, energije, finansijskih sredstava i organizacionih zadataka. Upravo zbog toga što se uvijek računa na neke dodatne prepereke, moramo unaprijed razmišljati, kako te prepreke prevazići. Ponosna sam, ali prije svega zahvalna, svima koji su u ovih pet godina dali doprinos u poboljšanju uslova za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom. Mogu slobodno reći tijelo naše organizacije je moja asistentkinja u radu, poslovna sekretarka I MI Boke  Ana Ćapin, ali i mnogi drugi su svoje vrijeme, trud i ljubav uložili u borbi za prava osoba sa invaliditetom, jer za ovaj rad mora, prije svega, da postoji ljubav, kazala je Ivanović.

Ovom prilikom prikazan je kratak film o radu I MI Boke, dodijeljene su zahvalnice zaslužnim institucijama, donatorima, medijima i pojedincima/kama, kao i sertifikati polaznicima/ama osnovnog Kursa znakovnog jezika, a realizovano je i donatorsko veče za poboljšanje uslova života institucionalizovanih osoba s invaliditetom.

U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa Incanto i Nenad Meštrović (gitara).

Program je vodila Jelena Kljajević.

Podsjetimo, I MI Boke je osnovana 11. aprila 2019. od strane troje mladih Kotorana/ki s invaliditetom (Andrija i Dunja Samardžić i Miroslava-Mima Ivanović), a registrovana 29. maja iste godine.

 

Izvor: Radio Kotor

Pripremila: Dajana Vuković

Članovi podgoričkog stonoteniskog kluba osoba sa invaliditetom Luča sa četiri medalje završili su nastup na turniru u Visokom, koji je okupio 30 stonotenisera iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Osvojene su dvije zlatne i po jedna srebrna i bronzana medalja. Zlatne medalje osvojio je Dejan Bašanović u kategoriji S10, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Srebrni je bio Miljan Cerović, a bronzana Milijana Ćirković.

Bašanović je u kategoriji S10, u pojedinačnoj konkuenciji, slavio ispred domaćih takmičara, Porića i Vidičeka. Bronzani sa Evropskog prvenstva u Helsingburgu bio je drugoplasirani u grupi, a do zlatnog odličja u konkurenciji 11 stonotenisera došao je sa tri trijumfa u nokaut fazi. U ekipnoj konkuenciji Bašanović i Vidiček slavili su protiv Harisa Eminovića i Darka Pavlića.

Eminović, učesnik Paraolimpijskih igara u Tokiju, osvojio je zlatnu medalju u spojenim katagorijama 6-8, ispred crnogorskog stonotenisera Miljana Cerovića. Ćirković je do bronzanog odličja došla pobjedom protiv takmičara iz Sjeverne Makedonije, u meču za treće mjesto. Prethodno je kao prvoplasirana završila takmičenje u grupi.

Na korak od medalje bio je i Pjetro Paljušević, ali je izgubio za ulazak u polufinale. U prvom dijelu takmičenja upisao je dva trijumfa i osvojio prvo mjesto u grupi. U grupi je zaustavljen Đuro Krivokapić.

U igri za ekipnu medalju bili su i Ćirković i Cerović, ali su izgubili meč za treće mjesto, dok je prvi krug bio koban za Paljuševića i Krivokapića.

 

Izvor: Pobjeda

Pripremila: Dajana Vuković

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) organizovalo je danas radionicu sa bjelopoljskim srednjoškolcima u cilju doprinosa većem poštovanju prava na slobodno kretanje u javnom saobraćaju i ostvarivanja prava u ovoj oblasti za osobe s invaliditetom. Radionica, koja je održana u Hotelu Franca, obuhvatila je i simulaciju prepreka u saobraćaju i kretanja osoba s invaliditetom uz pomagala.

Ksenija Janković, programska asistentkinja Udruženja mladih sa hendikepom, u izjavi  za Radio Bijelo Polje kazala je da ovu radionicu sprovode u okviru projekta Samo minut - sačekaj ti! koji se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Želimo da prikažemo na koji način osobe sa invaliditetom učestvuju u saobraćaju, da stavimo značaj na to da osobe sa invaliditetom nijesu samo pasivni akteri u saobraćaju već mogu da budu i aktivni učesnici saobraćaja, a uz to, želimo i da na neki način približimo ostalim osobama bez invaliditeta kako je to kada osobe sa invaliditetom učestvuju u saobraćaju, koliko je važno poštovanje pravila u saobraćaju ali, i da osobe sa i bez invaliditeta budu svjesni  jedni drugih kao i svoje uloge u saobraćaju, i da moraju odgovorno da se ponašaju, kako prije svega zbog sebe i svoje sigurnosti, tako i zbog ostalih učesnika u saobraćaju, istakla je Janković.

Dodaje da će na današnjoj radionici biti  riječi i o modelima  pristupa invaliditetu, podsjeća da je u okviru ovog projekta urađen i monitoring pristupačnosti saobraćaja u našem gradu.

U okviru ovog istog projekta u prethodnom periodu realizovan je niz aktivnosti, a jedna od njih bila je i monitoring pristupačnosti  gradskog saobraćaja u opštinama Bijelo Polje i Podgorica. Tom prilikom izvršen je monitoring pet gradskih  autobusa i nekoliko  taksi prevoznika u Bijelom Polju. Rezultati tog monitoringa biće objavljeni u publikaciji koja će biti dostupna na našim mrežama krajem avgusta ove godine, naglasila je Janković.

 

Izvor: Radio Bijelo Polje

Pripremila: Dajana Vuković

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) u hotelu Franca u Bijelom Polju organizovalo je radionicu sa srednjoškolcima u cilju doprinosa većem poštovanju prava na slobodno kretanje u javnom saobraćaju i ostvarivanja prava u ovoj oblasti za osobe s invaliditetom.

Radionica je obuhvatila i simulaciju prepreka u saobraćaju i kretanja osoba s invaliditetom uz pomagala. Programska asistentkinja Udruženja mladih sa hendikepom Ksenija Janković, kazala je da je na radionici bilo riječi i o modelima pristupa invaliditetu.

Želimo da prikažemo na koji način osobe sa invaliditetom učestvuju u saobraćaju, da stavimo značaj na to da osobe sa invaliditetom nijesu samo pasivni akteri u saobraćaju već mogu da budu i aktivni učesnici saobraćaja, a uz to, želimo i da na neki način približimo ostalim osobama bez invaliditeta kako je to kada osobe sa invaliditetom učestvuju u saobraćaju, koliko je važno poštovanje pravila u saobraćaju. Želimo i da osobe sa i bez invaliditeta budu svjesni jedni drugih kao i svoje uloge u saobraćaju, i da moraju odgovorno da se ponašaju, kako zbog sebe i svoje sigurnosti, tako i zbog ostalih učesnika u saobraćaju, istakla je Janković.

Ona je podsjetila i da je u okviru projekta Samo minut - sačekaj ti! urađen i monitoring pristupačnosti saobraćaja u Bijelom Polju i Podgorici.

U prethodnom periodu realizovan je niz aktivnosti, a jedna od njih bila je i monitoring pristupačnosti gradskog saobraćaja u opštinama Bijelo Polje i Podgorica. Tom prilikom izvršen je monitoring pet gradskih autobusa i nekoliko taksi prevoznika u Bijelom Polju. Rezultati tog monitoringa biće objavljeni u publikaciji koja će biti dostupna na našim mrežama krajem avgusta naglasila je Janković.

Zaključak je da je cilj radionice, kako se čulo na kraju, ostvaren, a to je da se da doprinos većem poštovanju prava na slobodno kretanje u javnom saobraćaju i ostvarivanju prava u ovoj oblasti za osobe s invaliditetom.

Ostvaren je i dobar efekat radionice kroz simulaciju prepreka u saobraćaju i kretanje osoba sa invaliditetom - istaknuto je na kraju radiionice koja je relizovana u okviru projekta Samo minut - sačekaj ti! koji sprovodi UMHCG uz finansijsku podršku Ministarstva saobraćaja i pomorstva

 

Izvor: Dan

Pripremila: Dajana Vuković

Crnogorski parastrijelac Milan Đinović kao devetoplasirani završio je drugi takmičarski dan Gran pri mitinga u Novom Sadu.

On je danas u klasi SH1, u discplini vazdušna puška R1, ostvario rezultat 596,4 kruga.

U toj konkurenciji takmičilo se 14 strijelaca.

Trener Željko Božović kazao je da je zadovoljan Đinovićevim nastupom, imajući u vidu konkurenciji i činjenicu da je to njegova slabija disciplina.

Đinović je juče u svojoj jačoj disciplini, vazdušna puška R3, osvojio zlatnu medalju sa 252,6 bodova.

U finalu svi rivali bili su mu učesnici Igara u Parizu.

Đinovića je nedavno na Evropskom prvenstvu u Granadi samo 0,1 krug dijelio od plasmana na Paraolimpijske igre u Parizu.

Konačna odluka hoće li dobiti specijalnu pozivnicu za Pariz biće poznata 9. jula, kada će zasjedati tripartitna komisija Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Drugi crnogorski predstavnik u Novom Sadu, Ambroz Nikač, takmičenje u klasi SH1, u disciplini gađanje iz pištolja P1, završio je na 21. mjestu sa 533 kruga.

 

Izvor: Paraolimpijski komitet Crne Gore

Pripremila: Dajana Vuković

petak, 05 jul 2024 06:44

Đinović zlatni u Novom Sadu

Crnogorski parastrijelac Milan Đinović osvojio je zlatnu medalju na Gran pri mitingu u Novom Sadu, dok je Ambroz Nikač zaustavljen u kvalifikacijama.

Đinović je u klasi SH1, u discplini vazdušna puška R3, do zlatnog odličja došao sa 252,6 bodova u finalu.

On je ranije danas u kvalifikacijama bio trećeplasirani sa 629,8 krugova.

Đinovića je nedavno na Evropskom prvenstvu u Granadi samo 0,1 krug dijelio od plasmana na Paraolimpijske igre u Parizu.

Nikač je u klasi SH1, u disciplini gađanje iz pištolja P1, završio na 21. mjestu sa 533 kruga.

Đinovića sjutra očekuje i nastup u kategoriji R1.

Crnogorske strijelce u Novom Sadu predvodi trener Željko Božović.

 

Izvor: Paraolimpijski komitet Crne Gore

Pripremila: Dajana Vuković

Strana 1 od 99

Back to top