petak, 08 april 2016 13:53

Živjeti punim plućima

Autor:

Milica trenira plivanje, a skoro je započela akciju koja ima za cilj da obrazovanje bude dostupno svima, bez obzira na invaliditet.

Milica Knežević je studentkinja iz Zrenjanina. Pomoću invalidskih kolica se kreće od 2009. godine kada je doživjela saobraćajnu nezgodu, dok je bila u srednjoj školi. Zbog arhitektonskih barijera, Milica je morala da nastavi vanredno školovanje. Tada su njeni problemi tek počeli.

„Kada sam odlučila da upišem fakultet, bilo je prilično razočaravajuće što i mnogi fakulteti, da ne kažem većina njih, uopšte nisu pristupačni”, priča Milica za iSerbiu. „Čak je bilo i pokušaja da me nagovore da odustanem od studiranja zbog te nepristupačnosti”.

 Ipak, njena želja za znanjem je pobijedila sve barijere. Nedavno je uputila apel i pokrenula akciju “Obrazovanje je za sve” i obezbijedila lift za osobe s invaliditetom za svoj fakultet.

„Fakultet koji sam upisala je tako potpuno nepristupačan od ulaznih vrata preko pragova u amfiteataru i klupa u koje ne mogu sjesti (i koji je jedini u prizemlju), bez toaleta za studente u prizemlju i svih učionica i laboratorija na spratovima bez lifta”, objasnila je ova djevojka.

Profesori joj "pomažu" tako što predavanja premjeste u prostorije koje su joj pristupačne, ali kada to ne mogu ili ne žele da urade, Milica mora da se snađe sama.

„Na vježbe idem individualno ili učim sama, a kada treba da se popnem na sprat dečko ili kolege me dižu uz stepenice. Ne želim ni da pomislim šta bi bilo da se neko od njih oklizne ili zapne. Tako da u svakom pogledu zavisim od drugih, iako imam pravo na obrazovanje kao i bilo koji student”, objašnjava.

Ova hrabra devojka poznata je javnosti od ranije. Naime, ona godinama vodi blog “Izaberi da živiš” namijenjen osobama s invaliditetom. Na blogu informiše, motiviše i svojim primerom pokazuje da invaliditet ne treba da bude prepreka.

„Cilj mi je da preko bloga, na drugačiji način, ukažem na probleme sa kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susrijeću, ali da i sa druge strane, prvenstveno kroz lični primjer, pokažem da invaliditet nije prepreka i da se život može (zaista) živeti punim plućima”.


Pripremila: Hajdana Simović
Izvor: iSerbia, DisabilityInfo

Pročitano 1458 put(a)

Back to top