sreda, 19 jul 2023 13:02

Rampe za osobe s invaliditetom na grčkim plažama: Pogledajte gdje ih sve ima

Written by

Kada se sjurimo ka plaži, uglavnom, mislimo na to gdje ćemo postaviti peškir i kako zauzeti ležaljku što bliže moru. Međutim, neke turiste „more“ sasvim druge brige, a jedan od njih je Mirko:

„Molim sve vas, ne bilo vam teško da, ukoliko vidite negde ovo na plaži, pošaljete sliku i kažete u kom je mestu. Bitno nam je da znamo tačno gde se nalazi jer s njihove mape ne možemo biti 100% sigurni da ima, jer negde piše da postoji, a nema ih više.“

Za razliku od ranijih godina, mnoge ljetnje destinacije u Grčkoj prilagođene su osobama s invaliditetom. Međutim, i dalje ne u onolikoj mjeri koliko je to zaista i potrebno jer korisnicima kolica, neravni tereni kao što su plaže, prave velike probleme.

Iako su grčke vlasti javile da će tokom ljeta ukupno 287 plaža biti pokriveno ovim inovativnim sistemom, koji omogućava osobama s invaliditetom da bez ičije pomoći pristupe plaži, mnogi turisti ne mogu da nađu automatske rampe za osobe s invaliditetom na samim plažama.

Mnogi su željeli da pomognu Mirku, ali i drugima kojima je automatska rampa za osobe s invaliditetom prijeko potrebna, te su dijelili svoje informacije, koje su se slagale i sa samim obavještenjem na sajtu Grčka info, gde se mogu naći tačne lokacije gde na kojima se ovakvi sistemi nalaze i na drugim mjestima.

Zvaničnici su ranije rekli da će ove sezone osposobiti 287 plaža, prilagođavajući ih osobama s invaliditetom, a to uključuje parking, toalet i mjesto za presvlačenje, kao i rampe i koridore, ali i barove na plaži.

„Jednak pristup moru je neotuđivo ljudsko pravo“, rekao je ministar turizma Vasilis Kikilias, dodajući da je za ovaj projekat izdvojeno 15 miliona evra, djelimično iz fondova Evropske unije (EU), a dJelimično iz nacionalnog budžeta.

Izvor: portal dnevnik.rs

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 443 put(a)

Back to top