četvrtak, 12 januar 2017 15:18

Asistivna tehnologija - uređaj za sigurnije kretanje osoba oštećenog vida

Autor:

VTT, finski tehnički istraživački centar, razvio je asistivni uređaj za osobe oštećenog vida koji im omogućava da se kreću sigurnije. Uređaj, koji se nosi kao monitor otkucaja srca, klinički je ispitan, a funkcioniše po principu radarskog sastava koji je razvio VTT.

"Senzor funkcioniše na osnovu talasa, tako da signal prolazi kroz odjeću. To znači da se uređaj može nositi diskretno ispod kaputa, na primjer", kaže Tero Kiuru, iz  istraživačkog instituta VTT.

Radar prenosi podatke korisniku u obliku vibracija i govornih informacija. Senzor osjeti većinu prepreka u korisnikovom okruženju. Radar je već klinički ispitan u testiranju uređaja odobrenog od strane nacionalnog nadzornog tijela za zaštitu i zdravlje.

U testiranju uređaja učestvovala je 21 osoba oštećenog vida i 4 osobe koje su imale kombinovani invaliditet (oštećenje vida i oštećenje govora). "Većina ispitanka rekla je da je radar poboljšao njihovu sposobnost da percipiraju okolinu i povećao samopouzdanje kada se kreću", kaže Kiuru.

Ukupno 92 posto testiranih korisnika smatra da im je uređaj pomogao da percipiraju svoje okruženje, 80 posto smatra da se njihova sposobnost samostalnog kretanja povećala, a 32 posto bi odmah počelo koristiti uređaj u njegovom trenutnom stanju.

S druge strane, korisnici nisu bili zadovoljni vibracijskim povratnim informacijama. Istraživanje će se nastaviti s odabranim korisnicima, tako da će se uređaj  i dalje razvijati.



Pripremila: Miličić Anđela

Izvor: In portal

Pročitano 4974 put(a)

Back to top