sreda, 09 avgust 2023 10:08

Mugoša: Očekujem da parlament uskoro formira Odbor za izbornu reformu

Written by

Mugoša je, kako se navodi, predstavio crnogorski izborni okvir i, u skladu sa preporukama Ureda za demokratske institucije (ODIHR), zahtjev da Skupština sprovede sveobuhvatnu izbornu reformu.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša kazao je da očekuje da će novi parlament uskoro formirati Odbor za izbornu reformu, dodajući da će DIK to aktivno podržati.

Misija Organizacije za Evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori je, kao dio podrške DIK-u, organizovala studijsku posjetu predstavnika Komisije Londonu, između 16. i 18. avgusta.

Kako je saopšteno iz Misije OEBS-a, posjeta je organizovana s ciljem jačanja administrativnih kapaciteta kako bi se osiguralo da osobe s invaliditetom mogu glasati nezavisno i tajno.

Navodi se da su se Mugoša i član Komisije koji predstavlja nevladine organizacije i akademsku zajednicu Damir Suljević, zajedno s vršiocem dužnosti menadžera u Misijinom Programu za demokratizaciju Darkom Brajovićem, sastali sa zvaničnicima Kabineta i Izborne komisije, Udruženja izbornih administratora.

Dodaje se da su se sastali i s predstavnicima Društva za izbornu reformu i nekih od vodećih humanitarnih organizacija za osobe s invaliditetom.

„Crnogorska delegacija se bliže upoznala s britanskim zakonodavnim okvirom i administrativnom praksom zaštite osoba s oštećenjem vida, kako bi mogle samostalno i tajno da ostvare svoja glasačka prava”, rekli su iz Misije OEBS-a.

Mugoša je, kako se navodi, predstavio crnogorski izborni okvir i, u skladu s preporukama ODIHR-a, zahtjev da Skupština sprovede sveobuhvatnu izbornu reformu.

On je kazao da očekuje da će novi parlament uskoro formirati Odbor za izbornu reformu, što će DIK aktivno podržati.

Suljević je predstavio nedavne izmjene koje je DIK unio u svoje podzakonske akte, a kojima je biračima s invaliditetom olakšano glasanje.

Brajović je istakao važnost obezbjeđivanja da osobe s invaliditetom budu u mogućnosti da efikasno učestvuju u političkom i javnom životu u okviru implementacije osnovnih demokratskih prava u Crnoj Gori.

Šef izborne administracije u Kabinetu Pol Doker kazao je da je Zakon o pristupačnosti u Velikoj Britaniji uklonio prepreke za glasače s invaliditetom.

Iz Misije OEBS-a su kazali da je Kraljevski nacionalni institut slijepih predstavio rad na tome da se glasanje učini dostupnim za osobe s oštećenjem vida.

 

Izvor: Portal Vijesti

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 344 put(a)

Back to top