četvrtak, 17 avgust 2023 10:42

Holandija ne sprovodi nasilnu eutanaziju osoba s invaliditetom da bi „spasila planetu”

Written by

Dezinformacija o nasilnoj eutanaziji u Holandiji potekla je sa više stranih i domaćih portala koji redovno objavljuju takve sadržaje.

Portali Nulta tačka i Epoha prenijeli su članak prvobitno objavljen na portalu Glas naroda (The People’s Voice) u kojem se navodi da „Holandija vrši eutanaziju osoba s invaliditetom da bi spasila planetu’”.

„Lekarima u Holandiji je naređeno da počnu da eutanaziraju građane s autizmom i drugim manjim invaliditetom, bez straha od krivičnog gonjenja čak i ako pacijent više ne izražava želju da umre. Prema istrazi holandskih slučajeva eutanazije na Univerzitetu Kingston, oko 40 osoba koje su identifikovane kao autistične ili intelektualno onesposobljene nasilno je eutanazirano u Holandiji između 2012. i 2021.”, navodi se u spornim člancima.

U objavama na Fejsbuku neki korisnici pominju i navodnu umiješanost predsjednika Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba.

Medicinski potpomognuta eutanazija u Holandiji izvodi se isključivo na zahtjev pacijenta i prati stroge zakonske procedure. Ništa u javno dostupnim dokumentima ne ukazuje na to da su ljudi u Holandiji ubijani protiv svoje volje, ili da je holandska vlada „naredila” ljekarima da ih prisilno eutanaziraju. Niti jedna veća medijska organizacija nije izvjestila da su holandski ljekari postupili protiv želja svojih pacijenata ili da su prekršili bilo koja postojeća pravila.

Sandra Genet, portparolka Ministarstva zdravlja, socijalne zaštite i sporta holandske vlade istakla je za SAD danas (USA Today) da je riječ o dezinformaciji, pozivajući se na zvanični holandski državni kodeks o eutanaziji.

Da bi osoba bila eutanazirana po zakonu, ljekar mora da utvrdi da je prekid života „na sopstveni zahtjev pacijenta” i da je patnja pacijenta „nepodnošljiva bez izgleda za poboljšanje”, navodi se na zvaničnom veb sajtu holandske vlade. Slučajeve pregleda i revidira komisija od najmanje tri stručnjaka, uključujući doktora medicine, etičara i pravnog stručnjaka, kako bi se osiguralo da su svi zakonski zahtjevi ispunjeni.

„Eutanazija i potpomognuto samoubistvo legalni su samo ako se u potpunosti poštuju kriterijumi utvrđeni holandskim Zakonom o prestanku života na zahtev i asistiranom samoubistvu. Tek tada je dotični lekar imun od krivičnog gonjenja”, navodi se na veb sajtu vlade Holandije.

U članku se kao dokaz navodi nedavna studija koja istražuje izvještaje o eutanaziji kod osoba s intelektualnim invaliditetom i oštećenjima iz autističnog spektra u Holandiji.

Ali članak „pogrešno predstavlja nalaze studije i prirodu legalne eutanazije u Holandiji”, prema riječima dr Irene Tafri-Vajne, profesorke intelektualnog invaliditeta i palijativnog zbrinjavanja na Univerzitetu Kingston u Londonu, koja je jedna od autorki studije.

U članku se tačno navodi da je studija pronašla više osoba s intelektualnim teškoćama, uključujući autizam, koje su odlučile da okončaju svoj život u skladu s holandskim zakonom, ali Tafri-Vajne je istakla da „nijedna eutanazija nije sprovedena bez pristanka pacijenata, ili za „dobrobit planete“.

„Lekarima nije „naređeno“ da izvode eutanaziju. Postoje veoma stroge smernice o tome. To se može uraditi samo na izričit zahtev pacijenta. Lekari zadržavaju pravo da odbiju pacijentov zahtev za eutanaziju i upute pacijente drugom medicinskom stručnjaku. I pacijenti zadržavaju pravo da povuku svoj pristanak“, objasnila je Tafri-Vajne za SAD danas (USA Today).

Holandija je bila prva zemlja koja je 2001. dekriminalizovala dobrovoljnu eutanaziju za pacijente koji se suočavaju s „neprekidnom i nepodnošljivom patnjom”.

 

Izvor: Portal Istinomer.rs

Pripremio: Ivan Čović

 

Pročitano 335 put(a)

Back to top