sreda, 03 maj 2017 15:43

Saopštenje za javnost: U preko 20 zemalja Evrope osobe s invaliditetom 5. maja slave prava i život!

Autor:

5. maja ove godine slavi se četvrti Evropski dan samostalnog života širom Evrope, od strane Centara za samostalni život i drugih organizacija članica Evropske mreže za samostalni život (ENIL).

ENIL očekuje da će se ovaj datum obilježiti u najmanje 20 zemalja Evrope događajima na temu “Stvari koje ja mogu uraditi zahvaljujući samostalnom životu.”.

Ovaj datum ENIL i njegove članice smatraju posebno važnim datumom u kalendaru pokreta osoba s invaliditetom.

Cilj ovog datuma je podizanje svijesti o samostalnom životu, što znači da smo u prilici da imamo sopstveni život, sopstvene odluke i izbore, kontrolu nad podrškom koju dobijamo od drugih, odgovornost da za postupke snosimo i “posledice” i pravo na grešku koje neće biti automatski povezivano s činjenicom da imamo invaliditet i da su greške logične.

Nažalost, pravo na sopstveni život i samostalno donošenje odluka nije svakodnevnica osoba s invaliditetom, već izolovan slučaj. Mnoge osobe s invaliditetom još uvijek privremeno, povremeno ili trajno život provode u institucijama zatvorenog tipa, a i one koje žive u sopstvenim domovima i zajednicama nemaju pristup servisima podrške koji će im omogućiti da žive dostojanstven život i da budu aktivni, samosvjesni građani.

Nažalost, takvi u crnogorskom društvu nemaju podršku već veliki otpor institucija sistema i neprihvatanje promjena. Zato pozivamo sve osobe s invaliditetom da podignu svoj glas, i da traže ono što im je ova država garantovala propisima, a to je jednakost i nediskriminaciju.

UMHCG i ove godine obilježavajući 5. maj na Trgu nezavisnosti u Podgorici, u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova, obilježava i Dan Evrope.

Pozivamo sve građane/ke da nam se pridruže na Trgu s početkom u 11 časova, a ako nijesu u prilici svoje fotografije ili poruke podrške mogu poslati ili objaviti na društvenim mrežama uz hašteg #ILDay17.

Pročitano 4392 put(a)

Back to top