petak, 05 maj 2017 15:44

U Podgorici obilježen 5. maj, Evropski dan samostalnog života

Autor:

U petak, 5. maja obilježen je Evropski dan samostalnog života manifestacijom na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Događaj su otvorili minister evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Ajvo Orav i Marina Vujačić, izvršna direktorica UMHCG. Sponzor događaja je Voda Suza.

Zajednički je zadatak i potreba svih nas da u narednim godinama što više i što bolje radimo na izgranji evropskih standarda i tome da svi imamo jednaka prava, poručio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović. Ministar je istakao da upravo pregovarački proces s EU nudi najveću šansu u približavanju evropskim vrijednostima. „To je jedan od najvećih reformskih zahvata kroz koji prolazi naša zemlja. Gotovo polovina pregovaračkih poglavlja dotiče osobe s invaliditetom što govori da je u proteklih šezdeset godina Unija izradila takve mehanizme da ne možete danas pregovarati ulazak u EU bez doticanja prava osoba s invaliditetom“, rekao je ministar.

On je istakao da Vlada posvećeno radi na unapređenju prava osoba s invaliditetom i posebno ukazao na obaveze i standarde iz poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava i 19. Socijalna politika i zapošljavanje. U tom pravcu, ministar je najavio intenziviranje dijaloga i saradnje Ministarsta evropskih poslova s nevladinim udruženjima koja se bave osobama s invalididtetom, te realizaciju aktivnosti koje će, kroz konkretne primjere, pokazati da evropski proces donosi promjene.

Izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić je istakla da je Evropski dan samostalnog života prilika da podsjetimo na važnost samoprihvatanja i samoodređenja osoba s invaliditetom. „Samostalni život mora biti jednako dostupan i dostižan svima. Ako je, kako to osnivači ove filozofije govore, osobama bez invaliditeta dat „zdravo za gotovo“ i jednostavno za njih predviđen od samog rođenja, onda on mora biti jednako dostižan i za sve osobe s invalididtetom, bez osporavanja i postavljanja rigidnih struktura podrške“, poručila je Vujačić.

„Odlučili smo se za EU u kojoj su prava osoba s invaliditetom zaštićena kroz efikasnu legislativu i kroz borbu protiv svih oblika diskriminacije i garanciju potpune inkluzije preko 50 miliona građana i građanki širom Evrope“, poručio je Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Ajvo Orav. On je dodao da EU ohrabruje Crnu Goru da ubrza napore kako bi građanima s invaliditetom osigurali pravo na slobodu kretanja, pravo na pristup javnom prevozu i javnim ustanovama, pravo na jednaku edukaciju i jednak tretman prilikom zapošljavanja i istakao važnost uključenosti osoba s invaliditetom i njihovih organizacija u proces donošenja odluka na svim fazama.

Nakon uvodnih izlaganja prikazan je film UMHCG “Pomjeramo granice”, koji  možete pogledati i https://www.youtube.com/watch?v=XRQvR0guWCw&t=32s , potom su čitani djelovi knjige “Bez sažaljenja” Džoa Šapira, a na kraju su učesnici imali priliku da kroz društvenu igru “Igru ograničenja” steknu iskustvo osoba s invaliditetom.

UMHCG je izdalo i četvrto izdanje časopisa DisabilityINFO u susret ovom datumu, u kojem ćete imati priliku da pročitate intervju s Adolfom Ratzkom, jednim od osnivača ENILa i osnivačem Institutta za samostalni žuvot, i Nikolom Janovićem, ministrom sporta u Vladi Crne Gore.

Studenti medicine MoMSIC Montenegro, i aktivisti Centra za građansko obrazovanje i Kvir Montenegra su bili volonteri događaja i prućili tehničku pomoć u organizaciji.

Pročitano 1741 put(a)

Back to top