četvrtak, 07 septembar 2017 14:08

Asistentima u nastavi ugovor na mjesec dana

Autor:

Ministarstvo prosvjete odnosno škole angažovale su oko 270 asistenata u nastavi koji su dobili ugovor samo na mjesec.

Iz ovog resora očekuju da će se brzo raspisati konkurs za asistente.

“Asistenti su od početka angažovani u školama. Ono što je još ranije najavljivano jeste njihov poboljšan status i to na način da će asistente u nastavi angažovati škole za vrijeme trajanja nastavne godine ugovorima o radu i uz značajno veće plate”, rekli su iz Ministarstva, pojašnjavajući da će im plate biti po koeficijentu 5,31.

Cilj je, kako su dodali, da se uz dodatne obuke asistenti u potpunosti i na pravi način posvete djeci sa kojom rade.

“A ne kao što je bilo, preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore kroz projekat javnog rada”, kazali su iz Ministarstva

Kada je riječ o uslovima koje moraju da ispunjavaju, Ministarstvo prosvjete je u prethodnom periodu aktivno radilo na uspostavljanju usluge asistenata u nastavi na održivim i kvalitetnim osnovama. Podsjećaju da su usvojena razna dokumenta kojima se definišu uslovi, obim, znanja, vještine i kompetencije asistenata u nastavi.

Asistent u nastavi mora biti osoba sa najmanje stečenom srednjom stručnom spremom, četvrti stepen kazali su.

Iz Ministarstva su pojasnili da su obaveze asistenta u nastavi da pomažu djeci u kretanju, orijentaciji u prostoru, a moraju da znaju i da koriste didaktička sredstva.

“Od asistenata se očekuje i da daju podršku djetetu s invaliditetom na bazi instrukcija stručne službe i nastavnika pri pisanju, računanju, rukovanju priborom, zapisivanju odgovora. Asistenti, takođe, provjeravaju da li djeca razumiju nastavu, pojašnjavaju im nepoznate riječi. Smatramo da će djeca imati adekvatnu pomoć čije su kompetencije i obaveze jasno postavljene. Cilj poboljšanog statusa asistenata jeste da asistencija kao tehnička podrška u nastavi treba da bude održivija i trajnija nego što je to bilo do sada”, kazali su iz ovog resora.

Usvojenim izmjenama Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama, značajno je unaprijeđen položaj asistenata u nastavi.

Ovim aktom, kako je tada rekao ministar prosvjete Damir Šehović, rješava se dugogodišnji problem u angažovanju oko 270 asistenata u nastavi, jer je propisano da umjesto ugovora o volonterskom radu dobiju ugovor o radu na određeno.

Do sada su u više navrata razne nevladine organizacije, kao i roditelji, zahtijevali od nadležnih da se hitno riješi pitanje asistenata u nastavi. Oni su, takođe, saopštavali da je potrebno promijeniti sistematizaciju radnog mjesta asistenta u nastavi za djecu s invaliditetom i sa njima zaključiti ugovor na određeno.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: Pobjeda

Pročitano 1523 put(a)

Back to top