ponedeljak, 19 jun 2017 14:10

U trci za selekciju festivala Uhvati film 724 filma

Autor:

Čak 724 filma, iz svih krajeva svijeta, pristigli su na upravo završeni konkurs za 15. međunarodni filmski festival Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film, koji obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmova na temu invaliditeta. Lista filmova koji je stručni žiri izabrao da budu prikazani i nagrađeni na Festivalu biće objavljena 1. avgusta.

Filmovi su pristigli iz raznih zemalja, u čemu prednjači Indija sa 67 prijavljenih filmova i Iran sa 64. Značajan broj filmova poslat je i iz Amerike, Španije, Italije i Rusije, a stigli su i filmovi iz afričkih republika: Gane, Kenije, Nigerije i Južnoafričke republike. Ove godine je i veći broj poslatih prijava, čak 124 filma više nego prošle godine boriće se za svoju poziciju na Festivalu.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je konkurisalo za ovogodišnji filmski festifal sa filmom "Pomjeramo granice". Ovo je priča o troje studenata s invaliditetom koji se bave različitim hobijima, a zajednička im je težnja za samostalnim životom. Film je snimljen u sklopu projekta „Sloboda izbora“ finansijski podržanog od strane Američke ambasade u Podgorici.

Filmski festival Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film održaće se od 18. do 24. septembra u Kulturnom centru Novog Sada. Pored projekcija  domaćih i inostranih filmova na temu mogućnosti i dostignuća osoba s invaliditetom, Festival organizuje i raznovrstan kvalitetan prateći program na temu invaliditeta (radionice, tribine, izložbe). Bitan dio festivala predstavlja i Filmski karavan u okviru kojeg se najbolje ocijenjeni filmovi Festivala prikazuju u gradovima širom Srbije.

Festival se prikazuje u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa, u Rijeci u realizaciji  Udruge Spirit, a od ove godine i u Banja Luci pod rukovodstvom Humanitarne organizacije Partner. Konkurs i žiri sva tri Festivala su jedinstveni, stoga je Uhvati film jedini regionalni festival filmova o osobama s invaliditetom na ovim prostorima.

Ovogodišnji novosadski Uhvati film podržali su: Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama i Erste bank Srbija.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Saoptšenje za javnost filmskog festivala Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film

Pročitano 1455 put(a)

Back to top