sreda, 01 mart 2023 13:27

UMHCG organizovalo Trening za stručne radnike, saradnike i korisnike personalne asistencije

Written by

Protekle sedmice u prostorijama Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) organizovan je trodnevni Trening za stručne radnike, saradnike i korisnike personalne asistencije na kojem je ocijenjeno da je od velikog značaja organizovanje ovakvog vida edukacije kako bi se u budućnosti osobama s invaliditetom (korisnicima) kojima je potrebna ova usluga na što bolji način ona i pružala od strane personalnog/e  asistenta/kinje (saradnika/ce).

Trening se sprovodio po akreditovanom Programu UMHCG kod Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, čime se želi doprinijeti unaprjeđenju kapaciteta za pružanje usluga za osobe s invaliditetom u skladu s međunarodnim i nacionalnim standardima, s fokusom na pristup invaliditetu zasnovanom na modelu ljudskih prava. Naime, učesnici Treninga su bili stručni radnici/ce zaposlene u državnim organima, zaposleni/e kod pružalaca usluga personalne asistencije, kao i saradnike/ce, tj. potencijalne i sadašnje personalne asistente/kinje.

Na Treningu je bilo riječi o modelima pristupa invaliditetu i terminologiji, filozofiji samostalnog života, principima samostalnog života, vrstama servisa podrške i njihovom značaju. Pored toga, bilo je riječi i o pojmu personalne asistencije, međusobnim pravima i obavezama između korisnika/ca i personalnog/e asistenta/kinje i stručnog/e radnika/ce. Osim teorijski obrađenih tema, Trening je obuhvatio i praktični rad u okviru koga su učesnici/e imali priliku da, zajedno sa personalnim asistentima/kinjama, ispune Samoprocjenu i Nedjeljni plan potreba odnosno da izvrše procjenu obima u kojem  je potrebna personalna asistencija korisnicima.U krajnjem, Trening ima za rezultat kvalitetno obučen i senzibilisan kadar za obavljanje poslova koji se odnose na planiranje, obezbjeđivanje, pružanje, nadgledanje i kontrolu kvaliteta rada i pružanja usluge personalne asistencije u zajednici.

Ova aktivnost je, između ostalog, i organizovana kako bi se potencijalnim korisnicima/ama pružila usluga personalne asistencije u narednih sedam mjeseci kako je i planirano u okviru projekta Samostalno – aktivno – odgovorno! koji je podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja kroz Javni konkurs Zaštita lica sa invaliditetom i djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju za finansiranje projekata/programa za NVO u oblasti zaštita lica sa invaliditetom za 2022.


Pripremila: Anđela Miličić

Pročitano 575 put(a)

Back to top