sreda, 11 oktobar 2023 09:19

UMHCG ORGANIZUJE FREEDOM DRIVE (VOŽNJU ZA SLOBODU) U PODGORICI

Written by

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) organizuje Freedom Drive - Vožnju za slobodu, u cilju skretanja pažnje javnosti na samostalni život i značaj obezbjeđivanja uslova i sevisa podrške koji su važni za samostalnost osoba s invaliditetom. Događaj će se održati teritoriji Glavnog grada Podgorice, u srijedu, 25. oktobra 2023, s početkom u podne. Prvobitno je planirano okupljanje, na platou između Skupštine Glavnog grada i Biblioteke Radosav Ljumović, a nakon najave skupa i uvodnog obraćanja, otpočeće šetnja podgoričkim ulicama ka Rimskom trgu (Ruta: Trg Nezavisnosti – Ulica Slobode – Bulevar Svetog Petra Cetinjskog – Bulevar Džordža Vašingtona, polukružno pored hotela Premier - Rimski trg).

Nakon završetka šetnje, na Rimskom trgu planiran je program za sve učesnike/ce, kao i završna obraćanja. 

Opšta tema Freedom Drive-a je: Samostalni život osoba s invaliditetom i biće posvećena svim osobama s invaliditetom u cijeloj Crnoj Gori. Vjerujemo da je tema samostačnog života važna za sve ljude u Crnoj Gori, pa je fokus na specifičnostima koje se odnose na ovo pravo osoba s invaliditetom. Upravo, samostalni život je pravo osoba s invaliditetom da upravljaju siopstvenim životom i da donose odluke koje ih se tiču. To pravo obuhvata i život u zajednici i najmanje restriktivnom okruženju, što znači izvan institucija i sopstvenih domova, bez mogućnosti učešća u životu zajednice.  

Tradiciju obilježavanja Freedom Drive pokrenula je Evropska mreža za samostalni život (European Network for Independent living – ENIL), i od tada se održava svake druge godine u Briselu s ciljem podizanja svijesti o pitanjima od značaja za samostalni život osoba s invaliditetom širom Evrope.

Kako je Vožnja za slobodu, vožnja svih nas, ovim putem pozivamo sve osobe s invaliditetom, članove njihovih porodica, organizacije OSI (OOSI), predstavnike/ce institucija, nevladinih organizacija, aktiviste/kinje ljudskih prava i građane/ke Crne Gore da se pridruže Vožnji za slobodu, a sve u cilju slanja važnih poruka i upućivanja apela svim nadležnim institucijama da osiguraju i obezbijede mogućnost življenja po principima filozofije samostalnog života za sve osobe s invaliditetom, posebno one u povećanom riziku od institucionalizacije. Na ovaj način, osobe s invaliditetom i zaintresovani akteri/ke biće u mogućnosti da se umreže s organizacijama i pojedincima na nacionalnom nivou i da razmijene svoja iskustva u vezi s ostvarivanjem prava osoba s invaliditetom čime će se, između ostalog, doprinijeti usklađivanju crnogorske prakse u ovoj oblasti s evropskim standardima. Takođe, pozivamo i medije da isprate pomenuti događaj i da svojim prisustvom i izvještavanjem, kao i do sada kad je UMHCG u pitanju, daju dodatan doprinos promociji i zagovaranju samostalnog življenja.

Ovaj događaj organizuje se u okviru projekta Samostalno - aktivno - odgovorno! koji je finansijski podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja, kroz Konkurs za NVO u oblasti zaštite lica sa invaliditetom u 2022.

Pročitano 392 put(a)

Back to top