sreda, 01 novembar 2023 07:51

Inspirativna priča o trijumfu nad izazovima

Written by

Životni put Anesa Kujovića, 21-godišnjaka iz Sarajeva (BIH), razlikuje se od života njegovih vršnjaka. Od svojih ranih godina, kretao se svijetom koji se često mučio da shvati njegove jedinstvene sposobnosti. Anes je rođen s Daun sindromom, stanjem koje je značajno oblikovalo njegovo odrastanje i životna iskustva, uticavši na njegovo obrazovanje, adolescenciju i prihvaćenost u društvu. Međutim, svaki izazov s kojim se susreo, postao je odskočna daska za njegov uspjeh. Uz nepokolebljivu odlučnost i stalnu podršku svoje porodice i prijatelja, borio se za mjesto koje mu pripada u zajednici.

Danas, Anes obavlja funkciju u Službi za obrazovanje, kulturu i sport, Opštine Centar Sarajevo. Kao volonter UN-a, on ispunjava administrativne obaveze - koje označava istorijsku prekretnicu, jer je on prvi volonter UN-a na svijetu s Daun sindromom.

Anes ima priznanje da je prva osoba s Daun sindromom na svijetu koja je preuzela ulogu volontera UN-a kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). Ova jedinstvena prilika pružila mu je dragocjeno radno iskustvo.

„Imam divne kolege. Marljivo izvršavamo svoje zadatke, ali dijelimo i vesele trenutke i smijeh. Moje obaveze su unos podataka u tabele, distribucija dokumenata raznim odjeljenjima na potpise, prisustvovanje sastancima kod načelnika, doček gostiju, a povremeno učestvujem i na sjednicama Opštinskog vijeća.” objašnjava Anes.

Izražava zadovoljstvo znanjem stečenim tokom svog mandata u Opštini Centar Sarajevo. Međutim, kao i njegove kolege, i on se susreće sa određenim zadacima za koje će mu možda trebati malo više vremena. „Pisanje izvještaja može biti pomalo izazovno za mene, ali sam optimista da ću to savladati u dogledno vrijeme“, dodaje on.

Anes je započeo svoj inauguracijski staž u okviru Regionalnog programa za lokalnu demokratiju na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), projekta koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Sa sveobuhvatnim ciljem podsticanja različitosti i inkluzivnosti u svim segmentima društva, ReLOaD2 je proširio mogućnosti stažiranja mladima koji žive u ovoj opštini i 12 drugih partnerskih lokalnih samouprava, bez obzira na njihove sposobnosti.

Osim stažiranja, Anes je imao priliku unaprijediti svoje vještine kroz niz obrazovnih inicijativa koje nudi projekat ReLOaD2. Štaviše, dobio je vrijedne upute od Farisa Bečića, kolege mladog entuzijaste i UNV-a (Program volontera UN-a) angažovanog na ReLOaD2. Faris preuzima ulogu mentora, prati Anesov napredak i radnu etiku. Zajedno se bave administrativnim poslovima, kao što su: upravljanje predmetima, skeniranje i štampanje dokumenata, arhiviranje, vođenje sastanaka sa različitim zainteresovanim stranama i organizacijama civilnog društva, i snimanje pristiglih projekata putem javnih poziva, između ostalih odgovornosti.

Bečić ističe vitalnu ulogu mentorske podrške u okviru programa ReLOaD2, posebno tokom tranzicije ka zaposlenju osoba s invaliditetom. Prema njegovim riječima, mentorski proces služi kao sredstvo za pomno praćenje putovanja pojedinca u sferama rada, razvoja vještina i ukupnog profesionalnog rasta. Takođe, obuhvata procjenu njihove radne etike i pristupa rješavanju jednostavnih i složenih zadataka. U saradnji s Anesom, Bečić ističe njegovanje izuzetnog odnosa obilježenog osjetljivošću i razumijevanjem.

Anes redovno prima naknadu za svoj volonterski rad, koji od milja naziva svojom „platom“. On ima jasne namjere za ovu zaradu, jer namjerava da njome pokrije troškove svog vozačkog ispita i na kraju kupi automobil.

“Stažiranje je Anesu donijelo ogromne promjene. Povećalo mu se samopouzdanje, razvilo je kritičko mišljenje i mnogo je odgovorniji prema poslu nego prema školskim obavezama. Srećan je jer zaista gradi prijateljski odnos sa kolegama na poslu koji su centar njegovih svakodnevnih priča.”, kaže Anesova majka Sevdija.

Opština Centar Sarajevo nastoji dati primjer drugim institucijama kroz aktivno razvijanje programa usmjerenih na osnaživanje mladih osoba s invaliditetom. ReLOaD2 je do danas omogućio stažiranje za 22 mlade osobe širom Bosne i Hercegovine, uključujući četiri osobe s invaliditetom.

Izvor: WeBalkans.eu 

Prevela: Elmira Redžepagić Dizdarević

Pročitano 333 put(a)

Back to top