nedelja, 17 septembar 2017 16:30

Istorijski uspjeh crnogorskih golbalista

Autor:

Crnogorski golbalisti debitantski nastup na Evropskom  prvenstvu – C divizije u Kišinjevu  su završili sa pet pobjeda, dva poraza i remijem. U grupi savladali su Francusku 4:3, Moldaviju 14:4 i Italiju 13:3, izgubili su od Portugala 9:6 i igrali sa Grčkom neriješeno 8:8. U četvrtfinalnom meču pobijedili su Holandiju 7:5, a u polufinalu, zlatnim golom u produžecima, selekciju Italije 8:7. Utakmica je u regulrnom toku završena 7:7, dok su u borbi za zlato poraženi od Grčke 13:10.

Predsjednik Paraolimpijjskog komiteta Crne Gore, Igor Tomić kazao je da su iza crnogorskog tima ostali velikani poput Rusije, Danske, Francuske, Holandije i Bugarske.

"To govori u prilog činjenici da su nevjerovatno brzo došli do rezultata koji na pravi način promoviše tipičnu paraolimpijsku disciplinu i sport osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori. Nadam se da će ova reprezentacija vrlo brzo biti bogatija za još nekolilko članova, čime bi se stekli uslovi da korača naprijed", rekao je Tomić na konferenciji za novinare.

On je najavio da će već sledeće godine biti održano Evropsko prvenstvo B divizije.

"Sa ovog mjesta čvrsto obećavam da će Paraolimpijski komitet sa još većom energijom i intenzitetom podržati golbal sport u Crnoj Gori. Ponosan sam na reprezentaciju i čestitam joj", kazao je Tomić.

Istorijski uspjeh za crnogorski paraolimpijski sport ostvarili su Goran Macanović, Velizar Obradović, braća Marko i Nikola Nikolić, Veselin Vuković i Mirnes Ramović, a predvodio ih je selektor Nikola Čurović.

Selektor Čurović kazao je da je izuzetno ponosan zbog osvojene srebrne medalje.

"Momci su ostavili srce na terenu, bili su za primjer i na terenu i van njega, pokazali su kako se bori za dres sa državnim grbom, kako se odnosi prema protivnicima, prema meni kao selektoru. Iz takvog pristupa je proizašao rezultat", kazao je Čurović.

On je naglasio da su nagrađeni za sav trud proteklih mjeseci.

"Zahvalni smo predsjedniku Igoru Tomiću ne bezuslovnoj podršci, Savezu slijepih i njegovom izvršnom direktoru Goranu Macanoviću, nadamo se da ta podrška u budućnosti neće izostati", kazao je Čurović.

Kapiten Marko Nikolić naglasio je da će primarni cilj u B diviziji biti opstanak.

"Ukoliko nam se ukaže prilika za ulazak u A diviziju sigurno je nećemo propustiti. Časno i dostojanstveno smo predstavljali crnogorski golbal i paraolimpijski pokret. Tri godine smo mukotrpno radili na ovom projektu. Srednjeevropska liga nam je puno pomogla, imali smo mnogo dobrih mečeva, stekli iskustvo i sve to je uticalo na ovaj uspjeh. Idemo dalje do novih pobjeda i uspjeha", kazao je Nikolić.


Izvor: Agencija MINA

Pripremila: Anđela Miličić

Pročitano 1711 put(a)

Back to top