utorak, 07 avgust 2018 09:23

Berlin može biti nova stranica istorije za crnogorske paraolimpijce

Autor:

Atletska paraolimpijska reprezentacija Crne Gore boravi u Pljevljima u sklopu završnih priprema za učešće na Evropskom prvenstvu koje će se od 20. do 26. avgusta održati u Berlinu.

 

Na desetodnevnim pripremama, u pratnji trenera Veljka Čegara i predsjednika POKCG Igora Tomića, završnu formu brusi šest atletičara koji će u Berlinu nastupiti u čak deset disciplina: Marijana Goranović (bacanje kugle i diska), Maja Rajkovic (bacanje kugle i koplja), Radmilo Baranin (bacanje kugle i koplja), Danilo Gojković (bacanje koplja), Mirnes Ramović (bacanje kugle i diska) i Miloš Ranitovic (skok u dalj). 

Crna Gora može da se pohvali da će u Berlinu imati najbrojniju ekspediciju u istoriji

Devojka koja će se sigurno boriti za medalju na smotri najboljih atletičarki Starog kontinenta Marijana Goranović je svojevrsna ikona sporta u Crnoj Gori. Profesionalno se takmiči već 11 godina. Dva puta je učestvovala na Paraolimpijskim igrama, tri puta je bila učesnik evropskih prvenstava i isto toliko puta je bila učesnik planetarnih smotri.

“Ponosna sam na činjenicu da ćemo ispisati novu stranicu istorije. U Berlin idemo sa najvećim brojem učesnika kada je Crna Gora u pitanju, a nadamo se lijepim vestima s Evropskog šampionata”, rekla je na početku razgovora za Sport Klub Marijana Goranović i nastavila:

“U proteklih 11 godina bilo je mnogo uspona i padova. Naučila sam mnogo iz poraza i pobjeda, shvatila da u sportu i životu nije važno koliko jako možeš da udariš, nego koliko udaraca da primiš i nastaviš dalje. Iz loših momenata nastojim da izvučem pouke i zaboravim ih, a lijepe trenutke nastojim da pamtim dugo, a da ne dozvolim da me uljuljkaju jer je rad osnova uspjeha, osnova dobrih rezultata".

Marijana Goranović je na Paraolimpijskim igrama u Londonu postala prva djevojka u istoriji Crne Gore koja je učestvovala na najvećoj sportskoj smotri na planeti. Nosila je zastavu Crne Gore na svečanom otvaranju, oborila lični rekord u bacanju kugle. Četiri godine kasnije društvo joj je na Igrama pravio sjajni plivač Ilija Tadić.

“Baza postaje sve veća i to je ono što raduje. Na Olimpijskim igrama u Londonu sam bila jedini učesnik, u Riju nas je bilo dvoje, a u Tokiju ćemo vjerujem ispisati novu stranicu istorije po broju učesnika. Ono što je bitno je da idemo korak po korak, a prvi koji slijedi je Evropsko prvenstvo u Berlinu”, rekla je Marijana Goranović i nastavila:

“Prije dvije godine na Evropskom prvenstvu u Italiji, gradu Grosetu sam osvojila srebrnu medalju u bacanju kugle. To mi je najdraža medalja u karijeri, mada sam već rekla da sam neizmjerno ponosna na činjenicu da sam dva puta učestvovala na Olimpijskim igrama, da sam nosila zastavu Crne Gore na svečanom otvaranju u Londonu. U Berlinu ću bacati disk i kuglu. Kugla je bila i ostala moja prva ljubav, a raduje me i činjenica da ću bacati u svojoj kategoriji. Medalju ne mogu da obećam, ali mogu da obećam borbu do poslednjih atoma snage sa ciljem da snovi postanu java”.

Paraolimpijci iz Crne Gore imaju dosta razloga za optimizam uoči Evropskog prvenstva. Naime, proše godine Marijana Goranović, Radmilo Baranin i Miloš Ranitović su branili ugled Crne Gore na Svjetskom prvenstvu. Izborili su pet finala, ali su ostali bez medalja. Smotra najboljih atletičara Starog kontinenta je prilika da se stigne do odličja.

Pored atletičara, ljubitelji Crne Gore će pratiti i učinak Ilije Tadića koji je na Paraolimpijskom prvenstvu Evrope u Dablinu nastojati da stigne do finala na 50 i 100 metara slobodnim stilom. Mladi plivač koji je nosio zastavu Crne Gore na otvaranju Igara u Brazilu potajno se nada i medalji.

Izvor: Sportklub.rs

 

Pročitano 2072 put(a)

Back to top