utorak, 04 april 2017 15:55

Ime joj je Julia

Autor:

Ime joj je Julia i svoju će premijeru na TV ekranima u svjetski popularnoj dječjoj lutkarskoj seriji "Ulica Sezam" imati u aprilu. Julia je lik djevojčice koja se u emisiji pojavljuje kao djevojčica s autizmom. Uvodeći njen lik  TV kuće HBO i PBS s producentima "Ulice Sezam" žele da prevaziđu predrasude koje ljudi imaju prema osobama s autizmom. Dodatno, po njihovom mišljenju je važno javnosti približiti način funkcionisanja osoba s autizmom i njihovu integraciju u društvo, kao i to da druga djeca ne treba da izbjegavaju druženje sa njima.

Kristina Feraro objasniila je s kakvim su se izazovima susreli prilikom uvođenja Julijinog lika u seriji: "Autizam je stanje koje je različito za svaku osobu. Postoji izreka da, ako si sreo jednu osobu s autizmom, onda poznaješ stvarno samo jednu osobu s autizmom."

Kako bi na što bolji način donijela Julijin lik za osobu koja će upravljati Julijinom lutkicom odabrana je Stajsi Gordon koja je i sama majka djeteta s autizmom.

Julijin lik se uvodi  u seriju postupno, zapravo na obrazovni način i u prvoj epizodi obrađuje se njena preosjetljivost na glasne zvukove i laka uzbudljivost tokom igre.

"Da su prijatelji mog sina na isti način bili upoznati s ovim preko nečega što su vidjeli na TV-u prije nego što su to vidjeli u učionici, možda se ne bi tako uplašili. Znali bi da se moj sin igra na "drugačiji način" i da je to OK", kazala je Stejsi Gordon.Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.express.hr

Pročitano 3034 put(a)

Back to top