ponedeljak, 10 april 2017 15:56

Artisti Montenegrini Disabili - kolektivna izložba "Bogatstvo različitosti"

Autor:

Izložba radova četiri crnogorska umjetnika/ce s invaliditetom pod nazivom "Bogatstvo različitosti" održaće se od 8. do 23. aprila 2017. u Kulturnom Centru Trebinje. Izložba će biti otvorena 8. aprila u 19:30.

Radove će predstaviti: Milica Lakićević, Milena Đurović, Branko Đurović i Milan Šaranović. Izložba je dio projekta "Artisti Disabili Montenegrini" koji dijelom finansira Ministarstvo kulture Crne Gore.

Ovo je prvi put da se na ovakav način, organizovano, predstavljaju crnogorski umjetnici s invaliditetom. Projekat je tek početak pružanja podrške umjetnicima s invaliditetom, ali i prvi pokušaj da se afirmiše bogato i raznovrsno likovno stvaralaštvo osoba s invaliditetom kako u Crnoj Gori, tako i van nje.

Postavka će obuhvatiti oko 30 radova rađenih u kombinovanoj ili u tehnici crteža, odnosno  grafike u slučaju nekoliko radova.

O autorima:

Milica Lakićević je sem unutarnjeg prirodnog poriva ka umjetnosti i profesionalno usmjerena na nju. Završila je Srednju likovnu školu, kao i osnovne studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer Grafika. Učestvovala je na XI Bijenalu umjetnosti (Slovenija, 2011.), kao i na I takmičenju u grafici i slikanju, Mađarska gdje je osvojila III nagradu 2011. godine za rad „Crnogorci pored ognjišta“. Izlagala je i na godišnjim izložbama studenata FLU 2014. i 2015. godine.

Branko Đurović od svog ranog djetinjstva ima sklonost ka crtanju, a osim umjetnosti voli i sport. Za crtanje koristi grafitnu olovku i flomastere, povremeno i tempere. Za sobom ima izložbu nazvanu “Tragom mašte”, a neki njegovi radovi izloženi su u Dnevnom Centru za djecu sa smetnjama u razvoju u Nikšiću.

Milena Đurović je samouka vizuelna umjetnica. Rođena je 1986. godine na Cetinju, gdje živi i stvara. Milena od svog ranog djetinjstva ima sklonost ka crtanju. Za crtanje najviše koristi drvene bojice i grafitnu olovku. Njeni radovi na izložbama održanim u njenom gradu bili su posebno zapaženi, pa su tako dospjeli na izložbe u Švedskoj i Norveškoj. 2014. godine imala je samostalnu izložbu crteža u Matici crnogorskoj na Cetinju.

Milan Šaranović se u raznim oblicima bavi umjetničkim stvaralaštvom. Njegovo interesovanje za umjetnost datira još od djetinjstva. Likovnoj umjetnosti, prvenstveno kroz tehnike crtež i slika, posebno se posvećuje 2009. godine, od kada intenizivno stvara u svom ateljeu u Podgorici. Iza sebe ima jednu samostalnu izložbu slika pod nazivom „Kroz prizmu uma“ (2014.).

Pročitano 1788 put(a)

Back to top