subota, 02 februar 2019 14:58

SARA PRELEVIĆ: Počeo projekat obuke za mejk ap namijenjen djeci i mladima s Daun sindromom

Autor:

Prvi projekat, najavljen u okviru aktivnosti Internacionalne federacije Doun sindroma u Crnoj Gori, počeo je u Podgorici i Nikšiću. Riječ je o projektu obuke za profesionalni mejk ap namijenjene djeci i mladima s Daun sindromom. Ovo je za MNE magazin potvrdila Sara Prelević, majka djevojčica Irme i Ilde s Daun sindromom, koja je zvanični predstavnik Internacionalne federacije DOWN sindroma u Crnoj Gori.

Ona je kazala da će Crna Gora prvi put sad biti u društvu 11 zemalja u kojima će se, takođe, sprovoditi ovaj projekat.

- Jako nam je drago da podržimo ovakave projekte pogotovo kada se radi o djeci sinvaliditetom. Zahvalna sam profesionalnim šminkerkama, Uni iz Nikšića i Mini iz Podgorice koje rade sa Saškom i Anom, djevojkama s Daun sindromom.  One će kurs pohađati pet nedjelja i učiti osnovnu tehniku profesionalnog šminkanja. Pri tome, pridržavaće se standardizovanih preporuka koje važe u drugim evropskim zemljama gdje se ovakvi projekti za djecu s Daun sindromom, sprovode.Cilj ovog projekta i narednih koje smo planirali je da se djeca s Daun sindromim uključe u svakodnevni život te da nauče neku oblast koju do sada nisu znali. Djevojka koja bude završila obuku putuje u aprilu u Istanbul gdje će biti okupljanje mladih iz pomenutih 11 zemalja. Ona će dobiti sertifikat o završenoj obuci i poklone od organizatora-saopštila je Sara.

Naša sagovornica ističe da je jako srećna što je ovaj njen prvi projekat započeo i što su u prilici da pokažu i dokažu da ,,dosta toga možemo na svoj način”.

Dodaje da im svaki vid podrške mnogo znači i voljela bi da što više djece uključi u razne aktivnosti koje sprovode, ali i one koje planiraju.

Projekat je podržala ORBICO kompanija koja je donirala potrebnu šminku za kurs.

Izvor: MNE Magazin

 

Pročitano 2198 put(a)

Back to top