utorak, 07 maj 2019 22:51

Desetka za mejk-ap umijeće

Autor:

Dvije Podgoričanke s Daun sindromom osvojile prvo mjesto na takmičenju u Istanbulu

Ana i Aleksandra su pokazale koliko su naučile o profesionalnom šminkanju, poštujući pri tome sve standarde u radu na kojima insistira Internacionalna federacija Daun sindroma. Njih dvije su osvojile srca publike, a svi zajedno pokazali smo da pomjeramo granice i rušimo predrasude u vezi s osobama s Daun sindromom rekla je predstavnica Internacionalne federacije Daunovog sindroma u Crnoj Gori Sara Prelević.

Djevojčice Aleksandra Ivaštanin i Ana Gazivoda osvojile su prvo mjesto na skupu koji je 29. aprila u Istanbulu organizovala Internacionalna federacija Daun sindroma, gdje su pokazale mejk-ap umijeće i oduševile publiku. One su bile i prve učesnice iz Crne Gore koje su se našle u društvu predstavnika 11 evropskih zemalja.

ZA PAMĆENJE

Zvanična predstavnica Internacionalne federacije Daun sindroma u Crnoj Gori Sara Prelević ističe da je njihov nastup bio dan za pamćenje.

-Presrećna sam, ovo je naš veliki uspjeh. Aleksandra i Ana su na najbolji način pokazale što su sve naučile tokom projekta koji je, u okviru aktivnosti Internacionalne federacije Daun sindroma u Crnoj Gori, nedavno završen u Podgorici. Njih dvije osvojile su srca publike, a svi zajedno pokazali smo da pomjeramo granice i rušimo predrasude -rekla je Prelević.

Navodeći da se unazad nekoliko godina zalaže za djecu sa Daun sindromom i djecu s invaliditetom, Sara Prelević je i kao član federacije u koju spada 11 zemalja na čelu sa predsjednikom Muhamedom Abdulahom, uspjela da realizuje svoj prvi javni projekat.

- Riječ je o profesionalnom šminkanju. Djevojčice Aleksandra Ivaštanin i Ana Gazivoda su išle na kurs pet nedjelja kod profesionalnih šminkera, Une iz Nikšića i Mine iz Podgorice. Za sve to nam je bio sponzor ,,Orbiko”, koji je donirao šminku za djevojčice kako bi uspjesno žavršile kurs. Takmičenje se održalo u Istanbulu, prošle sedmice. Ana i Aleksandra su bile briljantne. Pokazale su trud koji su ulagale sve vrijeme i itekako su ispunile naša očekivanja. Dobile su sertifikat od turske federacije i kao poklon šminku, rekla je Prelević.

PONOS

Zbog nevjerovatnog truda i ulaganja u cijeli projekat, Sara Prelević je naglasila da je ponosna na djevojčice i na svoju zemlju. Reakcije turskih medija takođe nijesu zaostale. Sara se s Aleksandrom i Anom pojavljivala na naslovnicama turskih novina. Nadam se da će ljudi i ovdje, u Crnoj Gori, otvoriti vrata za djecu i omladinu sa Daun sindromom, jer oni to itekako znaju da cijene i da uzvrate. Uz puno ljubavi i razumijevanja sve može da se podigne na veći nivo, jer ta djeca zaslužuju da budu srećna istakla je Prelević.

Aleksandra Ivaštanin kaže da je veoma zadovoljna cjelokupnim aktivnostima, nastupom, organizacijom, novim poznanstvima, a posebno lijepim i ljupkim modelom. -Događaj je ostavio velik i nezaboravan utisak ljepote i plemenitosti rekla je Ivaštanin.

I Ana Gazivoda kaže da je zadovoljna organizacijom.

- Ovo je lijepo iskustvo za sve nas. Pružila nam se mogućnost da naučimo nešto novo i pokažemo kolike su zapravo naše mogućnosti. Voljela bih da se organizuje što više ovakvih projekata, gdje bismo mogle da pokažemo što sve znamo, kao i da dokažemo da ne treba imati predrasude prema djeci s Daun sindromom. Jer mi možemo mnogo toga rekla je Gazivoda.

Izvor: Pobjeda

Pročitano 2658 put(a)

Back to top