ponedeljak, 30 novembar 2020 13:42

ČOVJEK KOJI POMJERA GRANICE!

Autor:

Marko Marjanović (31) je osoba s oštećenjem vida i u aprilu 2019. istrčao je Beogradski maraton.

Tada nam je održao važnu životnu lekciju iz istrajnosti, pokazao da čovjek nikada ne smije da odustane od ciljeva koje je sebi zacrtao. Sada, godinu i po dana kasnije Marko je spreman da ponovi trku i popravi rezultat od četiri sata i 49 minuta, ovoga puta na nešto drugačijem, virtuelnom maratonu.

„Marko je za sve ovo vrijeme pokazao snagu i talenat. Ovo će biti drugi put da trči maraton. Prošle godine je po prvi put istrčao cijeli maraton. On je primjer da nema opravdanja ni za šta. Moramo da se pokrenemo i budemo dio trkačkog pokreta. On je prva osoba s oštećenjem vida koja je istrčala Beogradski maraton. Mi smo ga podržali još godinu i po dana prije toga, a on je bio istrajan svo vrijeme.“ rekao je u razgovoru za „Alo!" direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić.

Marko uz sebe ima „pomoćnike" koji su tu uz njega u dostizanju ciljeva. Međutim, više nije dovoljna pomoć samo Irene Pavlović (44), već je tu četvoročlana ekipa koja će po dionicama na Adi Ciganliji ove subote trčati zajedno sa Markom.

„Toliko je napredovao da ni Irena više ne može da ga isprati, što se kaže „učenik je nadmašio učitelja“. Iz tog razloga je tu sada cio tim koji se smjenjuje tokom trke. Uz njega je tu njegov tim sa Irenom Pavlović na čelu. Oni su bili cio pripremni period uz Marka, a biće tu i u subotu da mu pomognu u čitavom logistici. Vrlo je zanimljivo i to da će on istrčati cio maraton, dok će po jedan član njegovog tima trčati samo određene dijelove uz njega. Svi zaslužuju pohvale i podršku jer ovako nešto je velika stvar. Teško je riječima to opisati, zaista“ nastavlja Nikolić.

Lijepo se direktor Beogradskog maratona osvrnuo na to da ovakva priča samo može da bude podstrek svima nama da ne odustajemo. Marko nam je održao veliku lekciju, a na nama je hoćemo li je prisvojiti.

„To što Marko radi je samo podstrek drugima. Na neki način postao je uzor. On želi da svojom snagom to pokaže i podrži druge. Mi kao Beogradski maraton želimo da nastavimo s podrškom osobama s invaliditetom. Imali smo slučaj s Nikolom Rabrenovićem, nekadašnjim članom Gorske službe spasavanja, koji je u saobraćajnoj nesreći ostao bez donjih ekstremiteta, ali je na takozvanom ručnom biciklu završio ovogodišnji virtuelni maraton. Sve to pokazuje da nema odustajanja, jednostavno je tako. Ako osobe s invaliditetom mogu na ovakav način da nam pokažu kako se oni bore, onda ne bi trebalo da postoji opravdanje ni za nas“ rekao nam je Nikolić i još jednom podsjetio koliko je važna fizička aktivnost, naročito u ovakvim momentima u kojima se nalazi čitava planeta.

„U ovakvim vremenima nam je prijeko potrebno kretanje. Imamo pred nama otvoreni prostor, svako može individualno da se uključi u bilo kom trenutku. Pokazalo se da je fizička aktivnost odlična prevencija u borbi protiv mnogih bolesti. Što smo mi kao pojedinci zdraviji, pomažemo čitavoj naciji. To sve nas u Beogradskom maratonu inspiriše i baš zato smo se odlučili da održimo virtuelni maraton“ zaključuje direktor ovog maratona.

Kako zapravo izgleda virtuelni maraton?

„Virtuelni maraton nije maraton u pravom smislu, da se trči jedan događaj i da se organizuje kao do sada sa grupnim startom i ciljem. Virtuelni maraton se odvija individualno ili u malim grupicama od dvoje, troje takmičara. Takmičari imaju rok do 30. novembra da pošalju rezultate pa će na osnovu toga kasnije biti napravljen plasman, tako ćemo saznati i ko je pobednik“ objasnio je Nikolić.

Izvor: www.alo.rs 

Pročitano 929 put(a)

Back to top