petak, 20 mart 2020 09:44

Dobro ili bolje – primjeri oko nas

Written by

Okrenimo se oko sebe, prepoznajmo druge, poštujmo različitost ma kakva da je. Nikad nije kasno da se usvoji princip da je sreća put, a ne cilj i da nas srećnim čine i čuvaju prijatelji. Lakše je podnjeti muku ako imaš s kim da je djeliš. Lakše je pomoći ako znaš zašto, ako znaš zašto znaćeš i kako.

Roditelji djece s invaliditetom cijeli svoj život posvete borbi koja im je igrom sudbine nametnuta, ali i s okuženjem koje treba da uvaži i prepozna razlike među njihovom djecom. Osobe s invaliditetom, takođe. Svi se mi u svojim životima snalazimo najbolje što možemo, ali ako se bolje poznajemo... vjerujemo da svima može biti bolje.

Vrijeme je dragocjeno i ne treba ga uludo trošiti, ne treba bježati od stvarnosti jer onda nam samo mnogo toga važnog iscuri kao pijesak kroz prste. Mogućnosti ima, ljudi koji su voljni, spremni i obučeni da pomognu ima, samo ih treba na vrijeme potražiti. Ne treba stalno tražiti “dlaku u jajetu”, osuđivati, pričati o nedostacima, lošim primjerima...

Ko od nas ima pravo da osuđuje, da vrijeđa, da ponižava? Ko može da zažmuri i ne vidi biće pored sebe?

Samo onaj ko ne zna da muka ne bira i da već koliko sjutra ta ruka koju neko treba da pruži može baš njemu da zatreba.

Strah, neznanje i predrasude su ono što stvori distancu u odnosu na ljude koji su na bilo koji način različiti. Zato krenimo od onog što jeste dobro, da bismo se dobro poznavali i bili dobre komšije, poznanici, prijatelji. Da bude još bolje.

Pogledajte video ispod u kojem su prikazani primjeri kako jeste, a kamo može biti bolje. 

Izvor: portal Rtv.rs 

Tekst pripremio: Ivan Čović

Pročitano 1244 put(a)

Media

Back to top