sreda, 30 oktobar 2013 12:49

Artur Klark

Autor:

Ser Artur Čarls Klark (engl. Sir Arthur Charles Clarke) je britanski pisac i pronalazač. Rođen u Majnhedu Engleska 16. 12. 1917.g. umro 19. Marta 2008.g. Diplomirao fiziku i matematiku na Kings koledžu, profesionalno se baveći pisanjem i naučnom publicististikom.

Od 1956. godine živi u Kolombu u Šri Lanki. 1988. konstantovano je da boluje od post poli sindroma i od tada koristi invalidska kolica. Britanska kraljica Elizabeta II ga je 2000. godine proglasila vitezom. Preminuo je u martu 2008., sahranjen je u Kolumbu na Šri Lanci, po tradicionalnom obredu.

Uz Ajzaka Asimova smatra se najpoznatijim piscem naučne fantastike, ali za razliku od njega Klark se čvrsto drži nauke i njenih realnih dometa i hipoteza. Glavne teme njegovih romana i priča su istraživanje kosmosa, mora i vremena, mjesto čovjeka u vasioni i posljedice ljudskih kontakata sa vanzemaljskim inteligencijama.

Rođen je u Majnhedu u Somersetu u Engleskoj. Poslije srednje škole, pošto nije imao para da plati univerzitetsko obrazovanje, zaposlio se kao revizor u jednom ministarstvu. Tokom Drugog svetskog rata služio je u RAF-u kao specijalista za radare i učestvovao je u izgradnji prvih sistema za rano uzbunjivanje i automatsko navođenje pilota sa zemlje. Njegova jedina ne-naučno-fantastična knjiga Glide Path bazirana je na tom radu. Posle rata završio je Kraljevski Koledž u Londonu i magistrirao matematiku i fiziku 1948.

Oženio se amerikankom Merilin Mejfild (Marilyn Mayfield) u junu 1953. ali su se već u decembru iste godine razveli. Kako je sam kasnije rekao "To je bio ključni dokaz da ja nisam za brak. Ali mislim da svaki čovjek to mora da proba barem jednom u životu".

Njegov najveći doprinos nauci je ideja da bi geostacionarni sateliti mogli da se koriste kao komunikacioni releji. U njegovu čast, Međunarodna astronomska unija nazvala je geostacionarnu orbitu (42.000 km) Klarkovom orbitom.

Godine 1951. napisao je kratku priču Stražar (engl. The Sentinel) koju je poslao na jedno BBC-jevo takmičenje. Priča je odbijena na tom takmičenju, jer ju je komisija ocenila veoma lošom. Međutim, 1964. će ta priča postati glavna inspiracija za njegovo vjerovatno najpoznatije djelo i film koje je napisao zajedno sa Stenlijem Kjubrikom - 2001: Odiseja u svemiru (premijerno prikazan 1968). Iako se na koricama knjige ne nalazi Kjubrikovo ime a na špici filma pod reditelj ne stoji i Klarkovo, sam Klark je često govorio da bi na knjizi moralo da stoji: "Napisali Artur Klark i Stenli Kjubrik" a na filmu "Režirali Stenli Kjubrik i Artur Klark".

Najpoznatija djela: Susret sa Ramom, Rajski vodoskoci, Matica zemlja, Odiseja u svemiru.Više o Arturu Klarku na:

http://film.krstarica.com/l/filmske-vesti/artur-klark-1917-2008/
http://static.astronomija.co.rs/nauke/istorija/biografije/klark/Umro_je_Klark.htm
http://www.invalidnost.net/baza-znanja/biografije-poznatih-licnosti-sa-invaliditetom/ser-artur-carls-klarkPripremila: Marina Vujačić

Pročitano 3863 put(a)

Back to top