četvrtak, 02 novembar 2023 12:05

Mostar dobija prvi kafić za pse: Okupljalište za ljubitelje životinja, ali i utočište

Written by

Mostarski vlasnici četvoronožnih ljubimaca dugo se u gradu osjećaju diskriminisano jer nema javnog prostora namijenjenog za pse. Ono što nije uradio Grad, uradila je jedna privatna inicijativa. Tako vlasnici i ljubitelji kućnih ljubimaca u Mostaru uskoro dobijaju nešto jedinstveno. Naime, na mostarskoj Spajalici otvara se kafić za pse.

Planiraju zaposliti osobe s invaliditetom

Ekipa iz mostarskog skloništa za životinje Šapica stoji iza ove jedinstvene ideje, a pripreme za otvaranje u punom su jeku.

Kafić, koji je posjetila ekipa portala Hercegovina.info već je dobio obrise, skoro je završena igraonica za pse opremljena igračkama i krevetima da malo odmore nakon naporne igre, a psi će moći i slobodno hodati i igrati se po cijelom prostoru kafića dok vlasnici piju kafu i druže se međusobno.

Inicijatorka ideje i glavna i odgovorna, Ana Omanović kaže za Hercegovina.info kako je trenutno u fazi traženja osoblja, a kako će cijelo poslovanje ovoga unikatnog mjesta biti prožeto humanističkom notom, planira zaposliti dvije osobe s invaliditetom.

„Na jednom mjestu imamo pano sa fotografijama pasa i mačaka koje treba udomiti. Imamo četiri ili pet ljudi u potrebi kojima redovno pomažemo, zamolimo ih da urade za nas neki sitan poslić, pričuvaju psa ili operu zavjese kako bi se osjećali korisno, a ne kao da primaju milostinju”, govori  Ana.

Na pitanje otkud ideja za ovaj kafić, Ana objašnjava: „Kafić otvaram najmanje radi sebe. Nemam s mojim psom, Betom gdje u gradu popiti kavu. Žao mi je da čeka u autu dok sam ja u kafiću i ideja nam je bila da napravimo neku kombinaciju, da možemo pomoći i sebi i psima i ljudima”, kaže ova mostarka poznata po nesebičnoj pomoći i spašavanju ugroženih životinja.

Prostor za ljubitelje životinja, ali i za sve ljude u potrebi

Beta, kučkica po kojoj će kafić nositi ime nekada je bila agresivan pas koji je napadao sve redom. Ana je pronašla bolesnu i napuštenu u mostarskom naselju Rodoč i od tada su najbolje prijateljice. Beta je danas domaćica ovog kafića i jedan od najmirnijih i najdruštvenijih pasa u gradu.

„Volimo sve vrste pasa i svi su dobrodošli”, poručuje ekipa koja se posvetila uređenju i adaptaciji prostora pored kompleksa Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

A sam pronalazak prostora bio je trnovit

„Ideja postoji odavno i dugo sam tražila prostor za ovaj kafić i s kim god sam razgovarala od vlasnika poslovnih prostora, na moju ideju su reagirali negativno. Kad sam primijetila da se na ovom mjestu zatvara kafić koji je donedavno radio, odlučila sam uzeti ovaj prostor”, istakla je Ana.

Prostor će dobiti ne jednu, nego više namjena

„Planiramo različite edukacije, kako za pse, tako i za vlasnike. A u ponudi ćemo imati i razne poslastice, hranu za pse, higijenske potrepštine i ostalu opremu potrebnu vlasnicima krznenih ljubimaca”, kažu  djevojke iz pet kafe (caffe) Beta Mostar.

Izvor: Portal N1info

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 242 put(a)

Back to top