nedelja, 03 novembar 2013 11:12

Međunarodna konferencija o seksualnosti OSI

Autor:

Prva konferencija  na svjetskom nivou, koja će se baviti pravom na seksualni život OSI populacije održaće  se u maju sljedeće godine u Lisabonu, Portugalija.


Statistički podaci govore da više od 50 posto osoba s invaliditetom nema seksualni život. Međutim, taj podatak ne iznenađuje, s obzirom na činjenicu da se osobe s invaliditetom  često smatraju kao aseksualna bića. Televizijski programi “Andejtibls” (“Undateables“) i “Seks na točkovima“, koji su prikazani u Velikoj Britaniji,  pokušali su dokumentovati seksualni i ljubavni život osoba s invaliditetom. I ako se takvi programi mogu tumačiti i kao afirmativni, u smislu što brojnu populaciju udaljavaju od popularne percepcije o osobama s invaliditetom kao osobama bez seksualnih afiniteta, oni takođe podržavaju iskrivljeni medicinski model invaliditeta, u kom je invaliditet sveden na saosjećajnost.

Osim toga, seksualni život osoba s invaliditetom  često je zanemaren u areni svjetske socijalne politike.

Prva Međunarodna konferencija o seksualnosti osoba s invaliditetom upravo nastoji da ospori već pomenute i u značajnoj mjeri prisutne pretpostavke o seksualnom životu osoba sa invaliditetom.

Osim naučnih radova, organizatori konferencije posebno su zainteresovani za  prezentacije ličnih iskustava vezanih za ovu temu, za rasprave koje definišu ulogu seksualnih terapeuta i seksualnih vaspitača, ali i programe lokalnih zajednica koji regulišu ovu problematiku.

Različite prezentacije, uključujući radionice, performanse i okrugle stolove  takođe su više nego dobrodošle.

Ova konferencija dio je programa “Pol i seksualnost“, a za cilj ima da okupi ljude iz različitih područja koji  će razmjenjivati ideje i istraživati teme, poput seksualnosti osoba s invaliditetom, koje su do sada bile na margini društvenog interesa.

Više informacija o ovoj konferenciji možete saznati na stranici http://www.inter-disciplinary.netIzvor: http://www.in-portal.hr

Pripremila: Sandra Nedović

Pročitano 1550 put(a)

Back to top