petak, 21 mart 2014 11:19

Šta se desi kada buduća mama shvati da će roditi dijete s Daun sindromom?

Autor:

Kada je trudna žena čula da dijete koje nosi ima Daun sindrom obratila se italijanskoj grupi KulDoun "CoolDown" sa pitanjem: "Kakav je život djeteta sa genetskim poremecajem?"

Njena poruka je glasila ovako: "Očekujem bebu. Otkrila sam da moj sin ima Doun sindrom. Bojim se. Kakav način života će moje dijete imati?"

Znala je da će biti izazova i željela je da se pripremi za njih. Ali nikada nije ni pomislila kakav će odgovor dobiti od organizacije kojoj je pisala. Video je napravljen sa 15 osoba iz skoro svih strana svijeta... Putem videa se čuju poruke na engleskom, španskom, francuskom, italijanskom jeziku...

Neke od ključnih poruka su: "Draga, buduća mama, nemoj da se plašiš. Tvoje dijete će biti u mogućnosti da radi mnoge stvari. Ono će moći da te zagrli. Ono će moći trćati prema tebi. Moći će da govori i da ti kaže da te voli. Moći će da ide u školu, kao i svi ostali. Moći će da uči da piše i moći će da piše tebi ukoliko jednog dana bude daleko od tebe. Jer, on će moći i da putuje. On će moći da pomaže svom ocu da popravi svoje biciklo. On će moći da radi i zarađuje svoj novac. I sa tim novcem će moći da vas pozove da izađete na večeru. Ili će možda iznajmiti stan i poći sam da živi. Ponekad će to biti teško, veoma teško, djelovaće nemoguće.

Ali zar nije tako svim majkama?!

Draga, buduća mama, tvoje dijete može biti srećno, kao što sam i ja. I ti ćeš biti srećna, takođe."

Na istom videu se nakon poruka koje šalju osobe sa Daun sindromom vide zagrljaji majki sa svojom djecom koja imaju Daun sidrom.

Poruka je jasna i jednako važi za sve: sa Daunovim sindromom ili bez njega možete biti srećni ako budete umjeli da živite.Pripremila i prevela Marina Vujačić (dio prevoda u prvom dijelu teksta poslao Zdravko Cimbaljević)

Izvor: site Twentytwo words (22words)

Pročitano 1732 put(a)

Back to top