petak, 13 maj 2016 15:22

HRVATSKA: U 'Buba Baru' kafiću će servirati osobe s Daunovim sindromom

Autor:

Alen, Domagoj, Ivana, Marija i Tina koji imaju od 20 do 41 godine, prije mjesec i po su uključeni u intenzivni radni trening za – 'Buba Bar'! Budući kafić u Vinkovcima u koji će raditi osobe s Daunovim sindromom.

Projekat koji je prvi takav u Hrvatskoj, Vinkovačka Udružeja osoba s invaliditetom 'Bubamara' pokrenula je prema uzoru na Škotsku, gdje su se lično uvjerili u dobru praksu.

Petoro 'bubamaraca' već su počeli s radnim zadacima, poput pravilnog nošenja konobarskog poslužavnika, što je samo jedna u nizu vještina posla koje će ta 'super petorka' morati savladati.

– Osobe s invaliditetom imaju potencijala, a u ovoj priči su ponajprije osobe s Daunovim sindromom. Radimo to prema uzoru na Škotsku i bila bi to kafeterija gdje bi se nudilo više vrsta kafe, pa i one vrhunske, želimo eto, biti najbolja kafeterija u Vinkovcima. S obzirom na specifičnost koja se i ogleda upravo u tome da će u 'Buba Baru' raditi osobe s Daunovim sindromom, to će biti i malo drugačija kafa, kafa s malo više srca, a slogan nam je '21. hromozom za bolju kafu' i vjerujem da će naši Vinkovčani prihvatiti ovu inicijativu i pomoći nam u realizaciji i, konačno, biti gosti 'Buba Bara' – rekao je predsjednik 'Bubamare' Tomislav Velić.

Projekat bi trebao biti profesionalizovan u smislu da kafić nakon svojevrsnog probnog rada postane stalno i plaćeno radno mjesto osoba s Daunovim sindromom.

– Siguran sam da bi hrvatski građani podržali takve lijepe priče jer to će biti kafa servirana s posebnim osmijehom – navodi Velić koji dodaje da će projekat biti promovisan 25. maja.

Stručna saradnica u 'Bubamari' Roberta Mesić kaže da se pet budućih konobara jako raduje novom iskustvu jer dosad nisu imali priliku nigdje raditi.

– To im je zapravo prva mogućnost da i sami zarade svoj novac, ali i budu korisni i u kontaktu s ljudima jer osobe s Daunovim sindromom trebaju da imaju stalni kontakt s ljudima. U svemu će im pomagati i njihovi asistenti – zaključuje Mesić.

 

Pripremio: Kristian Camaj

Izvor: Jutarnji.hr

Pročitano 1570 put(a)

Back to top