utorak, 07 februar 2017 10:20

Azra Dedić je prva osoba sa Daunovim sindromom zaposlena u BiH

Autor:

Azra Dedić je prva osoba sa Daunovim sindromom u Bosni i Hercegovini koja radi. Zaposlena je u Cosmetics (Kozmetiks) marketu. O svom radnom iskustvu kaže: „Posao mi puno znači, jer kako sam završila školu, najviše vremena provodim u kući i osim treninga u svom džudo klubu, nijesam imala nekih aktivnosti, pa mi je bilo dosadno“.

Kaže da je prezadovoljna poslom, a kolegama je oduševljena. „U Kozmetiks marketu gdje radim slažem robu u police, postavljam cijene, popunjavam police kad nešto fali, kad kupci ispreturaju robu – ja to popravim i, eto, sve poslove volim da radim. Najdraži mi je dio sa šminkom“, iskrena je Azra.

Dodaje da su joj veliku podršku pružili u udruženju „Život sa Daunovim sindromom FBiH“, kroz program samozastupanja. Sevdija Kujović iz ovog udruženja kaže da samozastupanje znači da  osobe sa Danunovim sindromom govore ili djeluju u svoje ime ili u ime drugih kada se radi o temama koje se odnose na njih.

“Samozastupanje se uči. To je proces koji seže još u doba djetinjstva osobe s invaliditetom, tome se uče i djeca s invaliditetom i njihovi roditelji, i svoj vrhunac doživljava u periodu tranzicije od doba djetinjstva u doba odrasle osobe. Samim tim, potrebni su treneri i vrijeme. Mladi koji uspješno završe program zaista govore u svoje ime, rješavaju svoje i zajedničke probleme, mogu postati članovi različitih pokreta za ljudska prava, mijenjaju negativne stavove i praksu okoline“, objasnila je ona.

Azrina mama Ramzija priznaje da je porodica najsigurnije i najljepše utočište, ali je svjesna da je samostalnost za njenu kćerku vrlo važna.

“Izlazak van porodice je veoma važan. Susreti sa nepoznatim ljudima u novom okruženju i situacije drugačije od onih na koje su navikli predstavljaju veliki korak na putu prema samostalnosti. Za razliku od većine nas koji zapošljavanjem dobijamo materijalnu sigurnost i satisfakciju za naše školovanje i trud koji smo uložili na putu do zaposlenja, Azra dobija još puno više – osjećaj da je u ravnopravnom položaju s ostalim zaposlenima i da je kao takva prihvaćena. To ima ogroman uticaj na njeno samopouzdanje”.


Izvor: Portal CDM


Pripremila: Anđela Miličić

Pročitano 1735 put(a)

Back to top