četvrtak, 30 mart 2017 10:26

Na posao čekao 32. godine

Autor:

Boško Rakočević, osoba je s invaliditetom. Više od trideset godina bio je na Birou rada i konačno se zaposlio. Najteže mu je, kako tvrdi, pao odnos onih koji se samo na riječima zalažu za socijalnu pravdu, a u stvarnosti je praksa drugačija. Kada je u pitanju zapošljavanje, osobe s invaliditetom najčešće budu odbijene za posao zbog predrasuda koje poslodavac ima prema njima  smatrajući da posao neće obavljati na pravi način.

NVO “Natura” radi na projektu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica s invaliditetom, pa se očekuje da, uz njihovu pomoć, ovakvi problemi budu riješeni. Zakon nalaže da je poslodavac koji ima od 20 do 50 zaposlenih dužan da zaposli najmanje jedno lice s invaliditetom. U preduzećima sa više od 50 zaposlenih trebalo bi da bude najmanje pet odsto lica s invaliditetom.

Zakonom su obezbijeđene subvencije za poslodavce koje zapošljavaju lica s invaliditetom. Benefiti su, između ostalog, dobijanje kredita pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za zapošljavanje osoba s invaliditetom učešće u finansiranju ličnih troškova njihovih asistenta i najvažnije subvencioniranje zarada. Učešće države u plati zaposlenih iz te kategorije je i do 80 posto.

Rakočević, gdje god se prijavio za posao bio je odbijen, a najviše je zbog toga ogorčen na lokalnu upravu. Nakon dugogodišnjeg čekanja Boška je zaposlio Zoran Rajković, vlasnik salona namještaja i bijele tenike “Grinič trejd”, i na taj način bio prva osoba koja je bez predrasuda zaposlila lice s invaliditetom.

“Objasnio sam u zahtjevu predsjednici da ja opštinu ništa ne koštam, već da oni dobijaju 70 eura na moj račun, sad “Vodovod”, gdje sam pokušao da se zaposlim, plaća kaznu od 140 eura mjesečno. Opština nije poštovala ni moj zahtjev, a ni zakon da se sistematizacijom zaposli lice sa invaliditetom. Zato i pitajte predsjednicu Vuksanović iz SDP-a, partije socijalne pravde, kako ovaj slučaj objašnjava”, istakao je Rakočević.

On je saopštio da je 32 godine bio na evidenciji Biroa rada, a da ni od države i opštine nije dobio nijedan euro.“Nakon tolikih godina eto se samo Rajković sjetio da me zaposli. Tamo sam veoma zadovoljan, i platom ali i odnosom kolega. Radim na primanju i prodaji robe”, kazao je Rakočević.

Vlasnik kompanije “Grinič trejd” Zoran Rajković je rekao da nije imao dilemu da li da zaposli Rakočevića, te da je sada zadovoljan rezultatima njegovog rada. “To znači mnogo meni, ali i njemu. Za rad najmanju je najmanje bitno da li neko ima invaliditet ili ne, već zalaganje i volja za radom, koju je sada moj kolega Rakočević više nego dobro pokazao. Na početku nijesam ni znao o čemu je riječ. Kad mi je sve objasnio, naravno da sam ga zaposlio i ponavljam, potpuno opravdao moje povjerenje”, kazao je Rajković.Pripremila: Anđela Miličić

Portal CDM

Pročitano 1389 put(a)

Back to top