utorak, 23 jun 2015 12:09

SAD - Nastavak pada stope nezaposlenosti osoba s invaliditetom

Autor:

Stopa nezaposlenosti osoba s invaliditetom u SAD pala je na oko 10% u aprilu ove godine, sa 11,7% koliko je bilo u martu , odnosno sa 12, 5% koliko je bilo u martu 2014 godine.

Ovaj izvještaj objavilo je Ministarstvo rada SAD koje je još 2008 godine počelo da redovno prati statistiku (ne)zaposlenosti osoba s invaliditetom. Iako ovaj izvještaj ne objašnjava razloge koji su doveli do pada nezaposlenosti izgleda da ova pojava prati generalni trend zapošljavanja opšte populacije gdje je trenutno stopa nezaposlenosti pala na 5.4 %

Sa druge strane, stopa nezaposlenosti odnosi se isključivo na pojedince koji su dio radne snage, odnosno da oni nijesu bili više od godinu dana bez posla. To znači da svi oni koji primaju određene vrste socijalne pomoći nijesu obuhvaćeni ovim izvještajem.

Takođe, takozvana stopa  učešća  građanske radne snage koja mjeri procenat zaposlenja generalne populacije, tradicionalno pokazuje mnogo veću  razliku između učešća osoba s invaliditetom i osoba bez invaliditeta na tržištu rada.

Tako, učešće opšte populacije bez invaliditeta koju čini oko 220.7 milliona ljudi je 69.8 %. Za osobe s invaliditetom kojih ima oko 29.6 milliona, ova stopa iznosi samo 19.3 %.


Pripremio i preveo: Velibor Bošković

Izvor: Rootedinrights.org

Pročitano 2097 put(a)

Back to top