sreda, 04 oktobar 2023 13:04

Važnost sna za mentalno zdravlje

Written by

Važno je kvalitetno spavati i odmoriti ne samo tijelo, nego i mozak i dušu

Razumijevanje značaja sna za mentalnu stabilnost predstavlja ključni faktor u očuvanju našeg ukupnog zdravlja. U vremenu u kojem živimo, gdje je sve podređeno produktivnosti, brzini i rješavanju više stvari istovremeno (multitasking), a san često i prečesto pada u drugi plan.

Potcjenjivanje značaja sna, međutim, može imati ozbiljne posljedice po našu mentalnu dobrobit.

San je prirodni mehanizam za oporavak i regeneraciju, ne samo fizički, već i mentalno. Dok spavamo, naš mozak prolazi kroz različite faze, od lakog, REM, pa do dubokog sna, koji su ključni za obnavljanje mentalnih resursa, uključujući pamćenje, koncentraciju i emocionalnu ravnotežu.

Kada se ovaj ciklus naruši, posljedice se mogu manifestovati kroz anksioznost, depresiju, promjene raspoloženja i opštu mentalnu iscrpljenost, ali i nestabilnost. Kad smo neispavani, lakše nas neko ili nešto izbaci iz takta, poremeti koncentraciju ili uništi motivaciju.

Zašto se ponekad iznenada trzamo dok tonemo u san

Jedan od razloga zbog kojih san ima tako veliki uticaj na mentalnu stabilnost je njegova uloga u regulaciji hormona. Na primjer, tokom sna tijelo proizvodi veću količinu melatonina, hormona koji reguliše cikluse spavanja i budnosti, ali i smanjuje nivoe stresa. Nedostatak sna može poremetiti ovu hormonsku ravnotežu, vodeći do povećane proizvodnje kortizola, poznatog kao „hormon stresa".

Takođe, san igra značajnu ulogu u obradi informacija i emocija. Tokom dana, mozak je bombardovan različitim stimulusima, a dok spavamo, on ima priliku da te informacije sortira, sačuva ili odbaci. Ovo je razlog zašto se često kaže da „noć donosi savjet", dodatno vrijeme koje mozak ima da obradi situacije i emocije može donijeti novu perspektivu i osvježavajuću mentalnu jasnoću.

Odsustvo kvalitetnog sna može takođe imati negativan uticaj na društvene vještine i sposobnost komunikacije, što je još jedan razlog zašto je toliko povezan s mentalnom stabilnošću. Loš san može smanjiti sposobnost prepoznavanja socijalnih signala i empatije prema drugima, što može dovesti do nesporazuma i dodatnog stresa.

Zašto se neplanirano budimo u ranim jutarnjim satima?

Na kraju, važno je napomenuti da, iako je san ključan za mentalno zdravlje, on nije zamjena za druge oblike tretmana i intervencija, kao što su terapija ili ljekovi, ukoliko je to potrebno. San je samo jedan dio šire slike kada je riječ o mentalnom zdravlju, ali zato veoma značajan dio.

Upravo zato što je san tako ključan za mentalnu stabilnost i zdravlje uopšte, važno je posvetiti mu dužnu pažnju. Planiranje redovnog vremena za spavanje, stvaranje opuštajućeg okruženja bez elektronskih uređaja i izbjegavanje stimulansa prije spavanja, to su sve koraci koje možemo da preduzmemo kako bismo poboljšali kvalitet sna, a samim tim i svog mentalnog zdravlja i opšte mentalne dobrobiti.

Izvor: Portal Medik.rs

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 295 put(a)

Back to top