petak, 20 oktobar 2023 09:36

Edukacija o polnom razvoju i seksualnosti osoba s invaliditetom u cilju prevencije maloljetničke trudnoće

Written by

Dom zdravlja Novi Sad u saradnji s Gradskom upravom za zdravstvo realizuje projekat Edukacija o polnom razvoju i seksualnosti osoba sa invaliditetom u cilju prevencije maloletničke trudnoće. Planirano je da se održe radionice o reproduktivnom zdravlju adolescenata uzrasta od 15 do 19 godina. Akcenat je na posljedicama ranog stupanja u polni odnos, kao i o metodama zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Kada su u pitanju osobe s invaliditetom, nerijetko nailazimo na predrasude po pitanju seksualnosti, kako u samim porodicama, tako i u stručnoj javnosti ili u društvu, uopšte. Ovakav pristup kosi se s osnovnim ljudskim pravima. U želji da, kako roditelje osoba s invaliditetom, tako i stručni kadar, obuče i pruže više informacija na ovu temu, iz Doma zdravlja Novi Sad pripremili su radionice koje će se održati u ŠOSO dr Milan Petrović.

Namijenjene su učenicima škole i studentima Katedre specijalne edukacije i rehabilitacije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Datumi i vrijeme održavanja:

Srijeda, 25. 10. 2023. u 12.20 časova

Utorak, 1. 11. 2023. u 12.20 časova

Utorak, 8. 11. 2023. u 12.20 časova

Teme na radionicama:

- Seksualni odnosi i trudnoća

- Kontracepcija i polno prenosive bolesti

- Prvi ginekološki preventivni pregled

- Opasne situacije i zastita od zloupotrebe

Posebna edukacija, namijenjena roditeljima osoba s invaliditetom biće organizovana 25. 10. 2023. u 17 časova u prostorijama ŠOSO dr Milan Petrović.

Zainteresovani roditelji će, u okviru edukacije moći da, shodno stepenu invaliditeta, zakažu prvu posjetu ginekologu, kod dr Sanje Tončić u Gradskom centru za unapredjenje reproduktivnog zdravlja, u Almaškoj 4.

U okviru praktične nastave na temu seksualnosti osoba sa invaliditetom zakazana je edukacija studenata Fakulteta za defektologiju u okviru Medicinskog fakulteta u Novom Sadu za 15. 11. 2023. u 12 časova, koja će se održati u sali za edukaciju u Gradskom centru za unapredjenje reproduktivnog zdravlja, u Almaškoj 4. Predavači su doc. dr Daniela Tamaš, diplomirani defektolog i dr Sanja Tončić, spec. ginekologije i akušerstva Doma zdravlja “Novi Sad”.

Izvor: Portal Rtv.rs

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 279 put(a)

Back to top