sreda, 23 novembar 2016 15:52

Uloga pasa pomagača u otkrivanju bolesti

Autor:

Osim toga što psi mogu biti najbolji čovjekovi prijatelji oni su i vodiči osobama oštećenog vida, ali i uspješni pomagači u otkrivanju ozbiljnih bolesti. Posebno obučeni psi imaju sposobnost njuha za prepoznavanje ozbiljnih bolesti kod ljudi, kao što je, na primjer, kancer i to mnogo ranije nego što je to trenutno moguće drugim metodama.

“Istražujemo sposobnost pasa za otkrivanje uroloških malignih bolesti, njihovu sposobnost za otkrivanje raka dojke, a postoji veliki potencijal i za otkrivanje drugih vrsta raka, poput raka pluća i raka debelog crijeva”, rekla je dr. Klara Gest iz Velike Britanije na predavanju “Uloga pasa pomagača u detekciji bolesti” na prošlonedeljnoj konferenciji “Psi pomagači u rehabilitaciji djece i odraslih” koja se prvi put održala u Hrvatskoj, uz podršku Grada Zagreba, u organizaciji Centra za rehabilitaciju Silver i Akademije za razvojnu rehabilitaciju.

Rano otkrivanje svih bolesti, a posebno karcinoma, ključno je za pozitivan ishod bolesti, a anomalije je važno otkriti prije nego što osoba osjeti prve simptome, što često nije moguće dostupnim i uobičajenim metodama. Neke bolesti kao što je karcinom prostate ili jajnika nemaju nikakve vidljive simptome sve do trenutka kada situacija postaje zdravstveno ozbiljna, a šanse da se osoba izliječi male.

“Rana dijagnoza je najboji način za borbu protiv bolesti, a naša istraživanja pokazuju da psi mogu nanjušiti boluje li neka osoba od karcinoma s većom tačnošću i mnogo ranije od sadašnjih dostupnih metoda ispitivanja”, objasnila je dr Gest.

U Hrvatskoj se psi koriste u terapijske i rehabilitacione svrhe u Centru za rehabilitaciju “Silver“ koji je osnovan 2008. godine. Programskim aktivnostima obuhvaćene su osobe oštećenog vida, korisnici kolica, osobe sa mentalnim ili intelektualnim oštećenjima, kao i osobe oboljele od dijabetesa.

“Korisnicima nudimo deset različitih programa sa psima vodičima, rehabilitacionim i terapeutskim psima. Svakoj osobi pristupamo strogo individualno u zavisnosti od vrste invaliditeta, a u radu sa psima se uočava  veliki napredak. Već sama prisutnost psa u prostoriji opušta, jer pas širi pozitivnu energiju. Na primjer, djeca s cerebralnom paralizom ne vole da ih dirate, jer ih to boli, ali kad dijete dobije četku da s njom iščetka psa, to im stvara ugodniji osjećaj i djeca tada zapravo zaboravljaju bol”,objasnio je dr. sc. Marijan Alfonso Sesar, direktor Centra za rehabilitaciju “Silver”.

Ključno je da dijete stekne povjerenje u psa, da se navikne na njegovo prisustvo, kao i smanjivanje straha, razvijanje odnosa s drugim ljudima kako bi se mogli ostvariti rehabilitacioni ciljevi. Terapija se sprovodi jednom do dva puta nedeljno. Trenutno je u programe uključeno oko 130 djece s kojima rade četiri obučena terapeuta.Pripremila: Miličić Anđela

Izvor: Jutarnji.hr

Pročitano 1899 put(a)

Back to top