ponedeljak, 30 januar 2017 10:02

Pozvali Ministarstvo zdravlja da brže reaguje u hitnim slučajevima

Autor:

Grupa dolje potpisanih pojedinaca/ki i organizacija civilnog društva najoštrije osuđuje saopštenje Ministarstva zdravlja Crne Gore "Zdravstveni sistem Crne Gore omogućava adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim građanima", objavljeno na sajtu ovog organa 26.1.2017.

Naime, u saopštenju se navodi da Ministarstvo zdravlja “još jednom apeluje na građane da svoje zdravstvene probleme rješavaju isključivo kroz redovne medicinske procedure, jer će im se na taj način, ukoliko postoje medicinske indikacije, obezbijediti pravovremena i kvalitetna zdravstvena usluga.

Ponovo podsjećamo da crnogorski osiguranici, bez obzira na životnu dob, kroz regularne stručne medicinske procedure, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju, mogu o trošku države da dobiju neophodne medicinske usluge u zdravstvenom sistemu Crne Gore ili van njega, po procedurama, koje su ovim zakonima propisane.

Razumijevajući u potpunosti potrebu porodica da u tako ozbiljnim i teškim situacijama, traže mogućnost da pomognu oboljelom članu svoje porodice i ovom prilikom ih podsjećamo da svoje zdravstvene probleme mogu da riješe primjenom zakonom definisanih medicinskih procedura.”

Ovakvo saopštenje Ministarstva je odgovor i reakcija na tada aktuelnu humanitarnu akciju za liječenje trogodišnje djevojčice Selene Mandić i očigledno predstavlja jedini način “podrške” sistema konkretnom slučaju i mnogim drugim slučajevima u kojima je sistem potpuno zakazao, a građani preuzeli njegovu ulogu.

Pored svoje inertnosti, i potpunog izostanka bilo kakvog djelovanja koje ima za cilj spas i produženje života, uz adekvatan medicinski tretman i liječenje, Ministarstvo zdravlja se toliko brine o poreskim obveznicima zahvaljujući kojima njegovi zaposleni i uprava primaju redovnu platu za svoj ne/rad i ne/postupanje, da ih pokušava razuvjeriti i spriječiti u želji i namjeri da možda baš njihov 1€ može biti presudan, a kompletna odgovornost se pokušava prebaciti na roditelje. Ističemo da je ovakav dopis sraman a ujedno i opasan, obzirom na to da omalovažava napore koji se čine i direktno poziva građanke i građane da ne pomažu roditeljima da se bore za svoje dijete, iako je jasno da u našim zdravstvenim ustanovama nisu mogli pravovremeno naći adekvatnu pomoć: ni stručnu ni finansijsku, a moguće ni onu humanu - ljudsku.

Svaki pojedinac i porodica kojem je neko blizak bolovao ili umro od kancera ili drugih oboljenja, dobro zna kakvu i koliku zdravstvenu i psihološku pomoć i podršku je dobio od sistema, izuzev od pojedinih pỏsvećenih zdravstvenih radnika\ca.

Imajući u vidu da ovo nije prva akcija ovakvog tipa, upitno je zašto se reakcija Ministarstva zdravlja pojavljuje u ovom trenutnku i u ovom konkretnom slučaju?!

Ponosni na građanke i građane koji su prepoznali potrebu porodice Mandić-Ramusović, i koji još uvijek u sebi gaje vrijednosti solidarnosti i volonterizma, ne možemo a da ne primijetimo da je veličina njihove humanosti kao i težina situacije u kojoj je mala Selena sa svojim roditeljima, izgleda mjera beskrupuloznosti Ministarstva zdravlja, iskazana u pomenutom saopštenju.

Svjesni da, i pored ovako ciničnog saopštenja, Ministarstvu zdravlja kao i mnogim drugim institucijama odlično odgovara da se solidarnošću građanki i građana rješavaju pitanja od životnog značaja, za koja je prvenstveno država dužna i plaćena da to čini, napominjemo da ćemo ostati budna karika ovog društva koja opominje državu na njene obaveze.

Postavlja se pitanje ako je zdravstveni sistem toliko efikasan zašto u njemu zdravstvenu zaštitu ne traži većina donosilaca odluka, funkcionera i drugih imućnijih pojedinaca, a na drugoj strani se ne mali broj građana/ki, djece, mladih i odraslih liječi donacijama?!

Poručujemo da je opasno negirati problem koje ima zdravstveni sistem Crne Gore, posebno one koji se tiču pravovremenosti i kvaliteta zdravstvene zaštite jer se oni na taj način neće riješiti, već samo poslati loša poruka građanima/kama.

Zbog svega navedenog pozivamo Ministarstvo zdravlja da:

- informiše javnost o kreatoru/ima i nalogodavcu/ima ovog saopštenja imajući u vidu da ono nije potpisano i da objasni namjere istog;

- se javno izvini porodici Mandić - Ramusović, a ubuduće da se suzdrži ovakve (ne)brige za građane/ke;

- svojim radom i djelovanjem vrati povjerenje u zdravstveni sistem i da predloži i uvede mogućnost brze reakcije u ovakvim i drugim hitnim slučajevima.

 

Grupa pojedinaca/ki i NVO:

1.  Aleksandra Gligorović

2.  Aleksandra Zeković

3.  Ana Rašović

4.  Anđela Minić

5.  Anka Vukićević

6.  Bojana Mišković

7.  Damira Kalač

8.  Danijel Garić

9.  Danijela Bošković

10. Dijana Tomanović Peković

11. Dragan Pelević

12. Irfan Murić

13. Itana Prljević

14. Ivana Bogojević

15. Jasna Gajević

16. Jelena Đurković

17. Milena Ćeranić

18. Milinka Đorović

19. Mirsad Fejzić

20. Neda Bogavac

21. Nikola Dragićević

22. Nikolina Joksimović – Parađina

23. Radoje Mijušković

24. Samir Guberinić

25. Sava Kovačević

26. Svetlana Radović

27. Radoš Mušović – član Zajedničkog konsultativnog odbora EU - Crna Gora

28. Tanja Fatić

29. Tijana Bukilić

30. Vladislav Dajković

31. Zdravko Cimbaljević1.  Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID

2.  Banka Hrane Crne Gore

3.  Bona Fide Pljevlja

4.  CAZAS

5.  Centar za građansko obrazovanje - CGO

6.  Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM

7.  Centar za obuku i obrazovanje

8.  Centar za razvoj mladih

9.  Centar za razvoj nevladinih organizacija – CRNVO

10. Centar za ženska prava

11. Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA

12. Crnogorska Fondacija za HIV

13. Crnogorski ženski lobi

14. Fondacija “PomoC - Akcija za sjever Crne Gore"

15. 4 Life

16. Građanska alijansa

17. Holistički centar Harmonija

18. Institut Alternativa

19. NARDOS

20. NU Zdrava Dona Montenegrina

21. NVO Evropski standardi

22. NVO Humanitarac – Nikšić

23. NVO Naša akcija

24. NVO Naše Sunce

25. NVO Pandora Herceg Novi

26. NVO Prima

27. NVO Prvo udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama

28. NVO Staze

29. NVO Zaštitnik prava zatvorenika

30. NVU VIVA VITA Pljevlja

31. Sigurna ženska kuća

32. SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica

33. Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore

34. Udruženje paraplegičara Cetinje

35. Udruženje paraplegičara Podgorica

36. Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju – Podgorica

37. Udruženje Roditelji

38. Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom – Bijelo Polje

39. Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju Nikšić

40. Udruženje za razvoj civilnog društva Bijelo Polje

Pročitano 1759 put(a)

Back to top