utorak, 15 april 2014 12:47

Protesti studenata s invaliditetom u Srbiji

Autor:

Studenti s invaliditetom protestuju ispred Vlade Srbije povodom odluke Ministarstva prosvete da ove studente izjednači sa ostalima kada je riječ o konkurisanju za stipendije.

Naime, studenti s invaliditetom poručuju da je prvi put ove godine Ministarstvo donijelo odluku da kriterijum za dobijanje stipendije bude prosjek ocjena 9, a ne i invaliditet, kod onih studenata koji ga imaju.

Ministarstvo je, izjavio izvršni director Udruženja studenata sa hendikepom Milan Janković, od 99 prijavljenih, dodijelilo stipendije samo za šest studenata.

"Ovo nije bila praksa ranijih godina, a stipendije studentima s invaliditetom se kao vid podrške u izjadnačavanju mogucnosti dodeljuju od 2001. godine. Zbog ovoga dolazi do izražaja nekonkurentnost studenata s invaliditetom u odnosu na one iz ostalih društveno osetljivih grupa", rekao je Janković.

Ukoliko Ministarstvo ne pristane da ispuni njihove zahtjeve, studenti će nastaviti da protestuju posle praznika, a žaliće se i međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Oni se još žale i na visoke cijene smeštaja u studentskim domovima i menzama, dodajući da je za to mesečno po studentu s invaliditetom neophodno izdvojiti oko 35.000 dinara (oko 300€), što je nivo prosječne plate u Srbiji. Oni poručuju da mnogima od njih treba i pomoć personalnog asistenta i poseban prevoz.

Oni koji nijesu na budžetu, ukazali su studenti koji protestuju ispred vlade, primorani su da plaćaju tržišto-ekonomske cijene, što je pored svih njihovih dodatnih potreba, za mnoge neizvodljivo.

"Studenti s invaliditetom imaju brojne probleme i barijere sa kojima se susreću svakog dana u procesu obrazovanja", poručio je Janković.

On je dodao da su oni jutros imali neformalan sastanak sa pomoćnikom ministra prosvete Slobodanom Stuparom koji im je kazao da je to minsitarstvo "uradilo sve što je u njihovim mogućnostima" da pomogne ovoj grupi studenata.


Pripremila: Marina Vujačić


Izvor: Tanjug

Pročitano 1373 put(a)

Back to top