sreda, 15 april 2015 12:48

I ove godine studentkinja s invaliditetom dobitnica Atlas stipendije - Anđela Radovanović među najboljima

Autor:

Atlas fondacija je i u ovoj godini dodjelila stipendije najboljim studentima crnogorskih univerziteta. Time je nastavila 13 godina dugu tradiciju nagrađivanja izvrsnosti i promovisanja obrazovanja kao sredstva društvenog i ekonomskog osnaživanja društva.

Mešu talentovanim mladim ljudima nagrađena je priznanjem Anđela Radovanović, studentkinja Ruskog jezika i književnosti iz Nikšića. Anđela, je inače osoba s invaliditetom i od skoro je zaposlena u Udruženju mladih sa hendikepom Nikšića. Njen prosjek je 9,93.

Na ceremoniji, govor je održao dr Duško Knežević, predsjednik Atlas grupe, koji je poručio studentima:

“Ne zaboravite - Neko iz ničega stvori sve. A neko sve upropasti. Neko se rodi kao princ, i živi kao sav normalan svijet. Neko se rodi kao siromah, a živi kao princ. Ali suština nije zvanju, sirotinjstvu ili bogatstvu, suština je u znanju. Zato, želim vam jedino znanja na pretek, a sa znanjem će sve neophodno doći.”

Stipendije su uručili Pijus Fišer, ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Zoran Bingulac, ambasador Srbije u Crnoj Gori, Predrag Mitrović, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore, magistar Sonja Radović Jelovac, arhitekta i gospodin Džejms Vilson, direktor razvojnog projekta PORTONOVI.

Ambasador Fišer je u svom govoru poručio:

“Očigledno, za zemlju od nekih 600.000 stanovnika, izvrsnost u obrazovanju je izuzetan resurs. Ono zaslužuje poseban tretman, njegovanje i promociju. Atlas fondacija radi sve ovo stipendijom koja je već postal institucija, ovdje u Crnoj Gori.

Kada je riječ o budućnosti Crne Gore, mnogo se govori o ekonomskim investicijama. Istina je: ekonomski izgledi će u velikoj mjeri odrediti nivo rasta i obim blagostanja u ovoj zemlji. Ali najpametnije ulaganje koje možete napraviti jeste obrazovanje. To je investicija koja se uveliko isplati, i to na dva nivoa: za čitavu zemlju, i naravno, za pojedinca tokom njegovog ili njenog života."

Na ceremoniji se obratila i magistar Sonja Radović Jelovac, arhitekta, članica Komisije za dodjelu Atlas stipendija, koja je između ostalog istakla: “Najveću dobit donosi investiranje u nematerijalno, ljudski i socijalni kapital, a ključni faktori razvoja društva su upravo znanje i kreativnost."

Studentima se putem videa obratila Marina Abramović, crnogorska umjetnica koja je poručila stipendistima: “Ništa nije veće od te energije i težnje za dostignućima i promjenom koju nosite u sebi i dokazujete uspjesima za koje ste nagrađeni večeras. Vi vodite put! Ponosno i dostojanstveno! I sigurna sam da vodite i budućnost Crne Gore, a to čini i mene ponosnom ovdje u Njujorku.”

Pored poznate crnogorske umjetnice, studentima su se obratili i reprezentativka Crne Gore u rukometu Jovanka Radičević i gitarista Miloš Karadaglić.

Manifestaciji su prisustvovali visoki državni zvaničnici, ličnosti iz političkih organizacija i organa lokalne samouprave, kulturnih ustanova, nevladinog sektora, svijeta umjetnosti i sporta, akademici, diplomatski predstavnici i drugi istaknuti pojedinci.

Anđela se prisutnima obratila na ukrajinskom jeziku, a prilikom predstavljanja je navela da radi u Udruženju, i navela kako se svojim ličnim primjerom trudi da ohrabri mlade ljude da zakorače u svijet svojih ličnih interesovanja i zaključila da invaliditet ne smije i ne treba da bude prepreka u ostvarivanju naših potpunih potencijala.

„Željela bih da se bavim naučnim radom, koji je vezan za proučavanje međusobnih sličnosti i razlika ruskog i crnogorskog jezika”, pisalo je u njenom predstavljanju.

Anđela se između ostalog bavi pisanjem proze i poezije. Omiljeni ruski pisac joj je Dostojevski, a za svog pjesničkog uzora izdvaja Jesenjina i Ahmatovu.

Podsjećamo da je 2012. godine dobitnica Atlas stipendije bila Miroslava-Mima Ivanović, takođe studentkinja s invaliditetom.

Prilog sa ovogodišnje dodjele stipendije možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=mn3SBRYnmxQ

 

Pripremila: Marina Vujačić 

Pročitano 1905 put(a)

Back to top